Piita, jabukaa, šljiivaa ...

Piita, jabukaa, šljiivaa ...

03.10.2012 u 13:16

Bionic
Reading

... mene voli Iiivaaa ;). Brzinska, zmuljana pita sa šljivama iz frižidera i jabukama koje su počele dobivat' tamne fleke, jerbo su nešpricane i orgenik!

Stavih fotku iste neki dan na facebook netom izvađenu iz pećnice. Imadoh šljiva bistrica koje se krenuše kvarit' u fridžu, pa ondak i eko jabuka i tijesta od pirovog brašna i jedan zanimljivi pekmez.

Napravila ga je stanovita Barica čije pekmeze već godinama konzumiram i uvijek
se iznova divim kombinacijama koje je u stanju proizvesti/povezati.

Pekmez kojega sam stavila u pitu je od jabuke i kave! Ima ona i pekmez od zelenih rajčica, pa pekmez od plodova, ne cvjetova bazge. Bude gust, crn, k'o od šljiva bistrica. Ludilo!

Dakle, hvala Barici i njezinoj Ani, koja asistira Zdraffkici pri izradi kostima za kazalište i Elektrovintage, tu na Tavanu i donosi ove pekmezne divotice.

Budući nemaju svi Baricu, preporučam umjesto pekmeza od jabuke i kave tijesto premazati pireom od jabuke i marelice (nabavljivim tamo gdje ste čovjek) ili pekmezom od šljiva.

za 1 pitu

tijesto

150 g pirovog brašna
100 g bijelog brašna
125 g maslaca
2 žlice Muscovado šećera
čep esencije vanilije
prstohvat muškatnog oraščića
2 žlice vode

za punjenje

3 oguljene i nasjeckane jabuke
6 do 8 odkoščenih šljiva
čep ruma
čep Calvadosa
vrećica burbon vanilin šećera
sok polovice iscijeđene naranče

dodatak:

umjesto šećera u prahu naribati tamnu čokoladu, 70, 80% kakaa prije serviranja

Zagrijte pećnicu na 200 C.

Umijesite tijesto i razvucite po pobrašnjenom kalupu za pite. Strpajte u pećnicu i pecite 15ak minuta.

Izvadite iz pećnice i pričekajte da se malo ohladi.

Prije nego što ste umijesili tijesto, prokuhajte lagano nasjeckane jabuke, nakon toga natoćajte i jabuke i šljive u alkoholu i začinima.


Upadica: super mi je kako šljive proizvode vlastiti pekmez tijekom pitnog pečenja

Kad se tijesto ohladi premažite ga pekmezom od jabuke i kave (koji ste prethodno začinili sokom jednog limuna) ili pireom od jabuke i marelice.

Preko toga prelijte jabuke, šljive i dio soka u kojemu su se točale.
Strpajte
u pećnicu i pecite 30ak minuta.

Izvadite iz pećnice i poslužite s naribanom gorkom čokoladom!


Jesenski
boost samo takav!