USKOK U VELIKOJ GORICI

Picula: Za 'slučaj autobusi' kriv je Šuker!

18.11.2009 u 16:54

Bionic
Reading

Tonino Picula opovrgava optužbe za korupciju pri propalom pokušaju kupnje 46 autobusa vrijednih 100 milijuna kuna, zbog kojih se našao pod istragom USKOK-a, a ministra financija i bivšeg velikogoričkog gradonačelnika Ivana Šukera optužuje za podmetanje. Najveći gubitnici u cijeloj priči su građani Velike Gorice, koji će se i dalje morati voziti u autobusima starim preko 20 godina jer je cijeli posao s EBRD-om propao

Posao je, prema pismu koje je direktor EBRD-a (Europske banke za obnovu i razvoj) Thomas Maier poslao tadašnjem gradonačelniku Velike Gorice Toninu Piculiotpao nakon što su oni pronašli nepravilnosti u javnoj nabavi, i to kod vlastitog čovjeka Charlesa Murreya. Tada su u EBRD-u najavili pokretanje novog natječaja, ali im se nitko nakon promjene vlasti u Gorici nije javio te je cijeli projekt propao.

Picula navodi da je odvajanjem Velike Gorice od Zagreba zadržan ZET kao tvrtka koja će i dalje obavljati javni promet u tom gradu, a kako su na liniju prema tom gradu slali najgore autobuse, pojavila se potreba za kupnjom novih. Zbog toga je Velika Gorica morala dogovoriti model sa ZET-om odnosno Holdingom kako bi se obnovio vozni park, tj. autobusi koji voze Velikogoričane.

Ugovorom s EBRD-om u veljači 2008. godine dogovoreni su ugovorni aranžmani u vrijednosti od devet milijuna kuna s rokom otplate od deset godina, periodom počeka od dvije godine i s kamatom od 1,7 posto.

Prvobitni aranžman je modificiran jer EBRD nije mogao dobiti suglasnost od Ministarstva financija, koje vodi Ivan Šuker i bivši velikogorički gradonačelnik, za osnivanje nove gradske tvrtke za javni promet koja bi snosila trošak kredita jer je on isticao nužnost da se tereti proračun Grada. Zato je pronađen novi model, po kojem bi Zagrebački holding vraćao kredit, a Velika Gorica bi im plaćala subvencije 10-20 godina kao što je i činila dosad.

Ujedno, navodi Picula, ministar financija Šuker je, po funkciji, jedan od guvernera EBRD-a i kao takav se morao na vrijeme očitovati o eventualnim nezakonitostima projekta. 'To nikad nije napravio. Štoviše, Nadzorni odbor EBRD-a u kojem sjede i predstavnici Ministarstva financija RH dao je svoj pristanak za realizaciju projekta', kaže Picula.

Zbog toga je Šuker, tvrdi Picula, kao predsjednik velikogoričkog ogranka HDZ-a preko svoga poslušnika Ante Šimonovića našao drugi način da minira projekt - prijavom USKOK-u.

Na portalu Zagrebancija.com koji je otkrio da USKOK istražuje Piculu podsjećaju da je Picula omogućio EBRD-u da u slučaju financijskih problema Velike Gorice može plijeniti gradsku imovinu, između ostalog vrtiće, škole i ceste, što on energično demantira. Tvrdi i da se ništa ne garantira imovinom grada te da nema hipoteke niti zaduženja gradskom imovinom prema EBRD-u.

Kaže kako je istina da u slučaju sudskog spora s EBRD-om Velika Gorica mora podmiriti sve sudske troškove i troškove usluga odvjetnika EBRD-a, bez obzira na ishod spora, ali da je to u bankovnom poslovanju, bilo hrvatskom bilo međunarodnom, apsolutno uobičajeno u slučaju da banka ne može naplatiti svoje eventualne pravne troškove.

Picula tvrdi i da je engleski zakon standard međunarodnih financijskih ugovora te Grad Velika Gorica i banka nisu imenovali nikakvu advokatsku kancelariju za zastupanje, već postoji obaveza klijenata da se imenuje 'procesni agent' – adresa na koju će stizati pravni materijali u slučaju spora.