GOVOR U EUROPARLAMENTU

Picula kritizirao Barrosa: Vi ste tu među odgovornijima!

11.09.2013 u 19:29

Bionic
Reading

SDP-ov europarlamentarac Tonino Picula oštro je u srijedu kritizirao predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa, nakon što je ovaj na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu održao svoj godišnji govor o stanju Europske unije, javlja RTL

Nakon Barrosovog uglavnom optimističnog izlaganja o stanju Unije, hrvatski europarlamentarac Tonino Picula mu je poručio kako, govoreći o stanju u EU, 'zapostavlja socijalnu komponentu' te mu je zamjerio što u svom govoru nije spomenuo proširenje, kao ni Hrvatsku.

'Niste spomenuli proširenje, kao ni Hrvatsku, a trebali ste jer se našim proširenjem olakšava rješavanje situacije u regiji. Kao najnovija članica, dokazat ćemo kako proširenje Unije na Hrvatsku olakšava traženje europskog riješenja i za regionalne napetosti, budući da situacija na jugoistoku našeg kontinenta ostaje i dalje složena', prenosi rtl.hr riječi Tonina Picule.

'Kad govorimo o utjecaju ulaska Hrvatske u Europsku uniju na regiju, volio bi da do iduće godine, kada će svijet obilježiti godišnjicu početka tragedija zvane Prvi svjetski rat, države na jugoistoku EU budu na jasnijem putu članstva u EU jer se jedino tako zaista mogu ukloniti posljedice sukoba koji su nas tijekom prošlog stoljeća toliko koštali, ne samo taj prostor, nego cijelu Europu', kazao je Picula.


'Često ste spominjali globalizaciju, u vrijeme kad su se globalizirala tržišta, isto su radile i prijetnje, od financijskih i gospodarskih kriza do ratova. Ali, solidarnost se, nažalost, nije globalizirala u jednakoj mjeri. To potvrđuju razmjeri velike krize u kojoj se Europa još uvijek nalazi'.

'Gospodine predsjedniče, što je s vašim lanjskim prijedlogom 'Decisive Deal for Europe'? U travnju ove godine, retorički ste se odrekli drastične politike odricanja, ali imam dojam da je europska politika ostala jednostrana, da se nastavlja naglašavati tržište i monetarna dimenzija, a zapostavlja se socijalna politika i politika zapošljavanja. U europskoj godini građana, građani ostaju suočeni s ozbiljnim europskim socijalnim i gospodarskim neizvjesnostima. To je opomena svima nama, ali vi ste tu među odgovornijima', upozorio je Picula Barrosa i cijeli Europarlament.

U Europskom parlamentu je govor održala i HDZ-ova europarlamentarka Dubravka Šuica koja se osvrnula na podjele u Europi.

'Nadam se da će građani i u mojoj Hrvatskoj imati iste mogućnosti kao i građani ostalih članica. Europska unija je omogućila da oni koji su bili neprijatelji sada sjede za istim stolom. Stoga, pozdravljam nastavak proširenja, ne smijemo podijeliti Europu na bogate i siromašne, na one koji su u eurozoni i one koji nisu, na sjever i jug... ', rekla je Šuica.