MEĐUNARODNI PROJEKT

Picula izdao priručnik kako uštedjeti vodu na otoku

02.03.2018 u 15:50

Bionic
Reading

Zastupnik Tonino Picula, potpredsjednik Međuskupine Europskog parlamenta zadužen za europske otoke, predstavio je u Kući Europe u Zagrebu priručnik 'Izazov: uštedi vodu – vodič za pametno upravljanje vodom' uz koji sve otočne i kopnene zajednice mogu uštedjeti čak četvrtinu vode!

Priručnik je rezultat međunarodnog projekta 'Water Saving Challenge' (WaSaC) koji je Picula lani, simbolično na Svjetski dan vode 22. ožujka, pokrenuo u suradnji s Kraljevskim tehnološkim institutom u Stockholmu, priopćeno je iz Piculina ureda. Projekt obuhvaća osam otoka iz četiri EU države: po dva iz Grčke, Francuske, Irske i Vis i Lastovo iz Hrvatske.

'Naš priručnik 'Izazov: uštedi vodu – vodič za pametno upravljanje vodom' rezultat je jednogodišnjeg istraživanja na terenu i timskog rada te dokazuje da SVAKI otok, baš kao i kopnena zajednica, može uštedjeti vodu! Ta štednja ne podrazumijeva oskudicu već racionalno upravljanje vodom kroz primjenu tehnologije i utjecanja na svakodnevne ljudske navike, što naša rješenja čini dugoročnima i održivima', rekao je Picula navode iz njegovog Ureda.

Među konkretnim primjerima koje možete pronaći u Priručniku su primjerice WiCi - autohtoni francuski proizvod – voda koju koristite za pranje ruku čuva se u vodokotliću. Funkcionira na način da sljedeći put kad isperete toalet, koristite tu vodu za ispiranje, nakon čega ponovno perete ruke čistom vodom i ponovno punite vodokotlić. Budući da godišnje ispiranjem trošimo oko 10 000 litara vode po osobi, ovakva opskrba vode iz vodokotlića koji je ujedno i umivaonik, predstavlja pametnu uštedu vode. Drugi odličan primjer su recimo grčki hoteli koji potiču svoje goste na štednju vode na način da im za svaku ušteđenu kap, poklanjaju besplatne vaučere za hotelske usluge.

  • +15
Picula izdao priručnik o uštedi vode na otocima Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ured eurozastupnika Tonina Picule

Mairtin O'Melaoid iz Europske federacije malih otoka (ESIN) iznio je vrlo plastičan primjer: nakon konzumacije pola litre vode, za ispiranje WC-a mi koristimo 10 litara vode! Dodao je da 'najveći broj turista dolazi tijekom ljeta i kada na našem irskom otoku Cape Clear imamo najmanju količinu dostupne vode, imamo najveću potražnje za njom. Želim potaknuti sve otoke da zamijene svoju infrastrukturu, umjesto da previše iscrpljuju bušotine, bazene ili je dovode s kopna.'

Lučijano Sangaleti, direktor Komunalca Lastovo koji je rekao da su u projektu išli u dva smjera:  'Jedan način je bio zadirati u sustav vodopskrbe, a drugi u ponašanje otočana koji žive na otoku, ali i onih koji dolaze samo kao turisti. Rješenje je u ljudima koji izdaju apartmane, ugostiteljima, hotelima... trebamo ih senzibilizirati da štedimo vodu koju neracionalno trošimo! O otocima se dosad govorilo samo ljeti, a zbog ovog projekta konačno i mi kao otočani imamo priliku reći svoje stajalište i iznijeti vlastita rješenja.'

Ovaj Piculin projekt je krajem prošle godine dobio prestižnu nagradu 'Greening Islands' u kategoriji održivog upravljanja vodom.