jasna poruka

Europska komisija Slovencima i Mađarima: Odblokirajte Hrvatskoj ulazak u OECD

  • Autor: N.S.
  • Zadnja izmjena 13.01.2018 14:20
  • Objavljeno 13.01.2018 u 14:20
Cecilia Malmstroem

Cecilia Malmstroem

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: ec.europa.eu

Zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula zatražio je podršku Europske komisije za ulazak Hrvatske u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) i pitao što će učiniti da bi se odblokirao pristup Hrvatske OECD-u od strane Slovenije i Mađarske. Komisija mu je poručila kako zemlje članice EU-a ne smiju blokirati druge članice

Povjerenica EK za trgovinu Cecilia Malmström mu je odgovorila da je u pogledu proširenja OECD-a stajalište EU-a još od 2007. da bi sve države članice EU-a koje nisu članice OECD-a i podnesu zahtjev za članstvo trebalo smatrati prihvatljivima za pristupanje OECD-u te ih automatski uključiti u postupak pristupanja.

'To je stajalište koje Komisija, kao predstavnica EU-a u OECD-u, i ostale države članice zagovaraju u raspravi o proširenju OECD-a te žalimo što su dvije države članice od njega odstupile', poručii su iz Komisije

Zastupnik Picula zadovoljan je reakcijom: 'Ovakav odgovor Komisije još jednom potvrđuje da prijetnje i blokade između zemalja članica, nisu i ne mogu biti način rješavanja bilateralnih pitanja unutar Europske unije'.

Istaknuo je da je Hrvatska poduzela sve mjere da ispuni formalne kriterije za članstvo, a u lipnju 2016. primljena je u Odbor za tržišno natjecanje OECD-a. Iako još službeno nije članica OECD-a, vrlo aktivno surađuju na polju gospodarstva i razvitka.

Povjerenica Malmström dodala je da Hrvatska zadovoljava kriterije za početak pregovora o članstvu u OECD-u te da je s obzirom na složenost i zahtjeve pravne stečevine EU-a, spremna za pristupanje. 'Dobiti ulaznicu za takvu organizaciju, koja okuplja države najrazvijenijih gospodarstava svijeta s ciljem podizanja životnog standarda, povećanja zaposlenosti i održanja financijske stabilnosti, iznimno je korisno za Hrvatsku', dodala je. 

  • +4
  • +1

Ulazak u OECD pogurao bi hrvatsko gospodarstvo

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Podsjećamo, Slovenija lani u rujnu nije podržala ulazak Hrvatske u OECD nakon objave arbitražne odluke, a podršku je zatim uskratila i Mađarska, zbog čega je zastupnik Picula promptno reagirao prema Komisiji.

Koliko je članstvo u OECD-u važno govori činjenica da 35 njezinih članica danas sudjeluje u svjetskom BDP-u s oko 63%, čine tri četvrtine svjetske trgovine i 95% službene svjetske razvojne pomoći. Postoje formalni kriteriji koje svaka država kandidatkinja mora ispuniti, no za odluku o upućivanju pozivnice zapravo je presudna volja zemalja članica OECD-a.           

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!