pomoćnik ravnatelja hzjz-a

Petković: Svaki deseti Hrvat probao je kokain

09.03.2021 u 23:25

Bionic
Reading

Svaki deseti Hrvat u urbanim sredinama probao je kokain, kazao je Željko Petković, pomoćnik ravnatelja HZJZ-a za suzbijanje zlouporabe drogama, a ako se nastavi trend korištenja droga, vrlo brzo bismo mogli doseći razine južne i zapadne Europe

'Moramo kazati da je u Hrvatskoj unatrag nekoliko godina sama potrošnja kokaina porasla, ako gledate otpadne vode u Zagrebu puta tri. Istraživanje koje je danas predstavljeno vezano za zlouporabu sredstava 2011.-2019. godine, potrošnja kokaina je porasla četiri puta no još uvijek kada nas uspoređujete sa zemljama zapadne i južne Europe, naša potrošnja je ipak ispod potrošnje prosjeka i ako tako nastavimo, vrlo brzo ćemo ih i stići, govori.

Sve su veće policijske zaplijene droga, govori, no i proizvodnja je porasla. Gledajući 2017. godinu, na području EU-a zaplijenjeno je 140 tona kokaina, a UN-ova agencija za droge smatra da je godišnja proizvodnja kokaina približno dvije tisuće tona', kazao je Petković i dodao da tržište droga EU-a se procjenjuje na 30 milijardi eura, a devet milijardi od toga otpada na kokain.

Policija pronašla sto kilograma kokaina među bananama Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavić

'Istraživanje 2019. godine je pokazalo da je jedan od 25, a ako gledate urbane sredine, ispada da je svaki 10. Hrvat probao kokain. Radi se o mlađim odraslim osobama između 15 i 30 godina. Oni su, s obzirom na godine češći potrošači droga, pa tako i kokaina, govori, te nadodaje kako je čistoća kokaina porasla, no cijena mu se po gramu kreće između 60 i 80 eura. Recimo, kokain je droga broj jedan po broju hospitalizacije u nekim europskim gradovima uslijed konzumiranja droga, kazao je Petković za RTL.

Navo je da su tri glavna proizvođača kokaina dolaze iz Kolumbije, Bolivije i Perua, gdje je tranzitna luka Afrika i otamo putuje u Europi, najčešće u velike europske luke gdje je ogroman promet, pa droga lakše prođe bez nadzora policije.

  • +10
Policija pronašla sto kilograma kokaina među bananama Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL