nezasićeno tržište

Šef policije za droge otkrio koja je najzastupljenija droga u Hrvatskoj, kakvi su trendovi prisutni i što se na tržištu dogodilo za vrijeme pandemije koronavirusa

08.03.2021 u 19:06

Bionic
Reading

Voditelj Službe kriminaliteta droge Dražen Rastović nakon zaplijene sto kilograma kokaina u luci Ploče kaže kako smo suočeni s globalnim trendom velike proizvodnje,velike ponude i velike potražnje za svim vrstama droga

'Međunarodna tijela koja se bave problematikom droga kao što je Europski centar za droge ili UN tijelo u Beču za problematiku droga kao i Europool, mogu reći da stanje po pitanju droga u Europi ne ide na bolje i da aktivnosti koje se poduzimaju ne daju odgovarajuće rezultate', kazao je u razgovoru za RTL Danas.

Što se tiče kokaina, kazao je da podaci ukazuju da krijumčari kokaina koriste sve moguće vrste ruta.

'Najpopularnije su kontejnerski promet, ali i zračni promet i svi ostali drugi vidovi krijumčarenja. Kad govorimo o kokainu, podaci ukazuju da je proizvodnja strahovito povećana u Južnoj Americi i da je sve više odredište tog kokaina u Europa. Razlozi su višeslojni, prvenstveno zato što je europsko ilegalno narko tržište s kokainom nezasićeno, zato što kokain u Europi postiže bolje cijene nego na nekim drugim tržištima i niz drugih razloga. I samim time i Hrvatska je na udaru pojačanog krijumčarenja kokaina, kao što vidite ove hrvatske luke', kazao je Rastović.

Rastović je objasnio kako je marihuana najzastupljenija droga na hrvatskom ilegalnom narko tržištu.

 'Marihuana otprilike ima 60-70 posto. Ona je najpopularnija droga. U zadnjih nekoliko godina bilježimo više tonske zapaljene, kad zbrojimo sve  zapljene marihuane i mogu reći da ovaj covid je uzrokovao i još jednu situaciju, a to je i da je pojačana proizvodnja marihuane u Hrvatskoj. 2019. godine bilježili smo 84 slučaja ilegalne proizvodnje marihuane, dok prošle godine imamo 189 slučajeva. Znači došlo je zbog tog covida do određenog poremećaja pogotovo na tržištu kanabisa i kokaina zbog nedovoljne ponude, cijene su porasle, ali sve se to lagano vraća, kao što vidite po ovim zapljenama u one stare tijekove', zaključio je Rastović.