TRAJE AKCIJA SPAŠAVANJA

Tročlana obitelj i dva turistička vodiča zarobljeni na 2400 metara spilje u Sloveniji

07.01.2024 u 17:52

Bionic
Reading

Pet osoba - dva speleologa i troje posljetitelja - ostalo je zarobljeno u Križnoj jami u općini Cerknica u subotu poslijepodne nakon obilnih kiša. Služba za zaštitu i spašavanje dobila je poziv nešto poslije 17 sati u subotu. U tijeku je akcija spašavanja u kojoj sudjeluju vatrogasci, više jedinica speleološke službe spašavanja iz Postojne, Ljubljane i Novega mesta i ostale službe. Prema podacima JRS-a, ovo je prva tako velika i teška akcija spašavanja u Križnoj jami, dugoj 8,2 kilometra, do koje je moguće doći samo čamcem

Ronioci speleoloških zajednica i speleospašavatelji uspjeli su u ponoć doći do zarobljenih ljudi i dopremiti im hranu, vodu i grijani šator. Svi petero su u dobrom stanju. Bili su u sigurnoj zoni, nisu životno ugroženi i trenutno nemaju nikakvih zdravstvenih problema. 'Svi su živi, ​​opskrbljeni hranom i u dobrom psihičkom stanju', rekli su iz spasilačkog tima.

'Uhvaćeni su na suhom i sigurnom području iza sifona, ali jako duboko u špilji', rekao je voditelj Speleospasilačke službe (JRS) Walter Zakrajšek za N1. Ronioci im dostavljaju hranu i vodu, no komunikacija je otežana zbog udaljenosti od 2400 metara.

Ronioci su zatekli posjetitelje nepuna dva kilometra od ulaza u spilju pod Križnom gorom.

Dvoje speleologa povelo je tri posjetitelja - bračni par i njihova kći - u turistički obilazak Križne jame, ali zbog jakih kiša došlo je do izlijevanja vode te su ostali zarobljeni, navodi portal 24ur. Riječ je o posjetiteljima starosti između 22 i 58 godina. Do spilje u koju su išli moguće je doći samo čamcem, a oni su onamo krenuli u subotu ujutro u pratnji dva speleologa.

Zbog jakih kiša je rijeka Bloščica koja protječe kroz spilju počela bujati i poplavila dio spilje. Kako se speleolozi i posjetitelji nisu vratili u najavljeno vrijeme, aktivirani su svi potrebni mehanizmi za spašavanje.

  • +6
Spasioci u Križnoj jami Izvor: Pixsell / Autor: Bobo/F.A. BOBO

Izvlačenje ovisi o razini vode

Ne zna se kada će ih uspjeti izvući iz spilje, to bi se moglo dogoditi u nedjelju tijekom noći, ali moglo bi potrajati i nekoliko dana – sve ovisi o tome kada će pasti razina vode. Spasilački timovi se nadaju da će se to dogoditi u ponedjeljak navečer. 'U kasnim noćnim satima [razina vode] trebala bi se početi lagano spuštati', rekao je Sandi Curk, zapovjednik Regionalnog stožera Civilne zaštite za Notranjsku.

Kako je rečeno na konferenciji za medije, dio puta morat će preplivati, jer se ne može organizirati spašavanje s ronilačkom opremom zbog neiskustva troje posjetitelja.

Spasioci će se do zarobljenika u spilji vratiti tijekom dana, s obzirom na to da put do njih može potrajati i do četiri sata i vrlo je zahtjevan. U akciji spašavanja trenutno sudjeluje 35 speleoloških spašavatelja i osam ronilaca iz cijele Slovenije, a pomaže im 11 vatrogasaca i pripadnika civilne zaštite.

Križna jama, lanac podzemnih jezera sa smaragdnozelenom vodom, četvrti je najveći poznati špiljski ekosustav u svijetu po bioraznolikosti.