U DALMACIJI

Zdravko je jedini stanovnik svog sela: 'Zovu me gradonačelnik'

07.01.2024 u 10:00

Bionic
Reading

Nadomak Splita, samo desetak kilometara od Solina, iza Kozjaka, selo je u kojem živi samo jedan stanovnik. U Blacima nema ni struje ni vode, ni dobre ceste, ali on iz svojeg sela ne odlazi

Iz daljine Blaca izgledaju idilično. Izbliza druga priča. Struje nema od 1974., voda nikad nije ni došla. Ali jedini stanovnik, 67-godišnji Zdravko Spajić, nema primjedbi.

'Ovdje sam ja sam non stop i zato me zovu gradonačelnik. Sam sebi pišem ure i sam sebi plaćam. Imam solare, imam bunar za vodu i opet se živi. Ima gore i od ovoga', kaže Zdravko za HRT.

Svega je nekada bilo u Blacima - ljudi, škole i krava. Danas pustinja. 'Ovdje je bilo 32 dima. U svakoj je kući bilo u prosjeku pet-šest ljudi i dica, a danas nigdi nikoga. Odavde su naše mlikarice nosile mliko u Split', kaže Zdravko.

Svašta je, kaže, u životu prošao, pa čak i preživio pad helikoptera. Prije četiri godine ostao je bez supruge, ima obitelj u Solinu koja pazi na njega, ali iz Blaca se ne da.

'Samoća mi ne pada teško. Meni ti je najteže u životu kad kažu 'ja bih ovako, onako'. Onda ja kažem - prijatelju, rješavaj probleme na drugom mistu. Ja ću što mogu pomoći, u gradonačelnika se sve nađe, u podne, u ponoć. Ali ja sam zadovoljan sa 700 eura penšijuna - meni dosta', kaže Zdravko.

Još jedan dobar dan je iza njega. Kaže da od života ne treba filozofiju raditi, sve može jednostavnije. 'Nikad ne znaš što nosi dan, što noć, a ja sam s ovim ne zadovoljan nego ponosan', poručuje.