OTVORENA BIRALIŠTA

Bangladešani glasaju za novi parlament unatoč bojkotu oporbe

07.01.2024 u 09:19

Bionic
Reading

Širom Bangladeša u nedjelju su otvorena birališta za parlamentarne izbore, unatoč tome što ih bojkotira glavna oporbena stranka

Bangladeška nacionalistička stranka bivšeg premijera Kaleda Zie i njegovi desničarski saveznici bojkotiraju izbore u strahu da će izbori biti namješteni.

Traže ostavku premijerke Šeik Hasine i postavljanje nestranačke prijelazne uprave koja bi osigurala vjerodostojne izbore.

BNP je pozvao na nacionalni bojkot tijekom vikenda pozivajući ljude da ne iziđu na izbore. Glavni izborni povjerenik Kazi Habibul Aval pozvao je birače da obave svoju građansku dužnost i glasaju.

'Vrijedno je žaljenja da ne možemo reći da se incidenti nasilja i sabotaža ne događaju. Ljude se ubija i ozljeđuje, a državna imovina oštećuje. Uz muškarce tragično stradavaju nedužne žene i djeca', rekao je Aval u televizijskom obraćanju nekoliko sati uoči otvaranja birališta.

Četvero ljudi poginulo je nakon što je zapaljen putnički vlak u Daki u petak, a na više od deset birališta podmetnut je požar u subotu. Vlasti su rasporedile više od 800.000 pripadnika snaga sigurnosti da održavaju red za vrijeme izbora.

Birači će glasati za 299 od ukupno 300 zastupničkih mjesta, a za dužnost se natječe 1970 stranačkih i neovisnih kandidata, priopćilo je izborno povjerenstvo. Pravo glasa ima blizu 120 milijuna ljudi, a rezultati se očekuju u ponedjeljak.