NEMA KUMA DO MILANA

Petek otkrio koja je nacionalna manjina u Zagrebu dobila najviše novca za Bandićevih 18 godina

18.09.2018 u 18:55

Bionic
Reading

Pucnjava u Vukomercu u kojoj su sudjelovale dvije romske obitelji, ilegalni deponiji u četvrtima Savica i Kozari put, koje su držale romske obitelji, ali i bliskost gradonačelnika Milana Bandića s tom nacionalnom manjinom, za koju će mnogi reći da je dio njegova biračkog tijela, nagnali su Renata Peteka (Naprijed Hrvatska), zastupnika u zagrebačkoj Skupštini, da provjeri je li njihovu naklonost prvi čovjek Grada kupovao novcem

Podaci koje je objavio na Facebooku potvrđuju da je upravo romska manjina od 2000. godine, otkada je Bandić na vlasti, do danas dobila najviše novca.

Prema podacima koje je prikupio, sve nacionalne manjine u Zagrebu, čiji se broj kreće oko 45 tisuća, što je oko pet posto stanovništva u proteklih 18 godina, dobile su 15,1 milijun kuna, a 7,6 milijuna dobili su samo Romi. Njih je pak prema posljednjem popisu stanovništva u Zagrebu oko 2500.

Slijede Židovi s 1,8 milijuna, Srbi s 1,42 milijuna, Bošnjaci s 1,38...

'Proučavajući iznose financijskih sredstava koja je gradonačelnik, kako se hvali, u svojih šest mandata ili 18 godina podijelio romskim udrugama i udruženjima, kao i ostalim predstavnicima nacionalnih manjina, teško se oteti dojmu da se radi o iznosima potrebnim za realizaciju programa ili projekata. Nevjerojatno je visok iznos za potporu oko 2500 Roma, koliko ih prema popisu stanovništva živi na području Zagreba.

Ovi iznosi ne uključuju potpore socijalne skrbi te ostale koji se dodjeljuju sukladno individualno ostvarenim pravima, već samo one koje se isplaćuju različitim udrugama i organizacijama koje dalje upravljaju njima. Također, više se milijuna izdvaja i s pozicije države, odnosno iz Ureda za nacionalne manjine', napisao je Petek, dodavši da Romi često znaju reći da 'nema kuma do našeg Milana'.

Dodao je i kako se s pažnjom odnosi te prati položaj svih manjina, pa tako i onih nacionalnih, ali još više prati netransparentno postupanje novcem Zagrepčana, koji gradonačelnik Bandić dijeli u milijunskim iznosima, a bez jasnih kriterija i vidljivog interesa Zagreba i Zagrepčana.

'Očito je da se novac dodjeljuje općinama i gradovima te organizacijama iz kojih dolaze saborski zastupnici koji pristupaju ili su članovi kluba stranke Milan Bandić 365, kao i predstavnicima nacionalnih manjina kojih je najviše prišlo upravo tom saborskom klubu', naveo je Petek.

Naime, od osam zastupnika nacionalnih manjina, koliko ih ima u Hrvatskom saboru, čak njih četvero pripadnici su Kluba zastupnika Stranke rada i solidarnosti, Reformista i nezavisnih zastupnika. Drugim riječima članovi su kluba zastupnika Milana Bandića.

Riječ je o Robertu Jankovicsu, zastupniku mađarske nacionalne manjine, Vladimiru Bileku češke i slovačke manjine, Veljku Kajtaziju zastupniku romske, austrijske, bugarske i njemačke manjine i Ermini Lekaj Prljaskaj, zastupnici albanske, bošnjačke, crnogorske manjine.

  • +3
Milan Bandić u četvrti Kozari put Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongračić