okosnica afere

Petek je godinama sklapao milijunske ugovore s državom; na popisu osim Janafa i HEP, HŽ, Ministarstvo branitelja...

25.09.2020 u 08:36

Bionic
Reading

Tvrtka Elektrocentar Petek, koja se našla u središtu najnovije afere oko namještanja poslova u Janafu, Velikoj Gorici i Novoj Gradiški, u zadnjih pet godina više je nego udvostručila prihode. Tako je tvrtka Kreše Peteka, prvoosumnjičenog u aferi Janaf, 2015. uprihodovala 320 milijuna kuna, a lani 680 milijuna kuna. Pri tome joj je i profitabilnost narasla s 4,63 milijuna kuna bruto dobiti u 2015. na 25 milijuna kuna u 2019.

Petekovoj tvrtki, pak, glavni su klijenti državna i javna poduzeća kao i državne institucije te jedinice lokalne samouprave. Stoga sporni poslovi s Janafom, Velikom Goricom i Novom Gradiškom, zbog kojih je Petek priveden, nisu iznimka u poslovanju njegove tvrtke, piše Večernji list.

Petek puno posluje s HEP-om, a ugovore ima primjerice i s HŽ Infrastrukturom, Hrvatskim autocestama pa čak i s Ministarstvom branitelja.

Od Janafa 16 poslova Prema trenutačno dostupnim podacima, zadnji posao koji je na natječaju dobio Petek jest onaj za transformatore HŽ Infrastrukture vrijedan 713 tisuća kuna. Za HEP je, primjerice, ugovorio nabavku kabela, vodiča i užadi za 1,6 milijuna kuna. Od tvrtke Moslavina dobio je posao rekonstrukcije i izgradnje sustava javne vodoopskrbe i odvodnje vrijedan 185 milijuna kuna.

Elektrocentar Petek je, primjerice, uređivao i dvoranu srednje škole u Ivanić-Gradu za dva milijuna kuna, a s Ministarstvom branitelja je za 73 milijuna kuna ugovorio gradnju veteranskog centra u Daruvaru.

Za Grad Glinu je ta tvrtka izvela sanaciju odlagališta otpada za 1,7 milijun kuna, a za Benkovac rekonstruira i sanira nerazvrstane ceste za 27 milijuna kuna. Ukupno je u ovoj godini preko javnih natječaja, koje smo uspjeli pobrojiti za tu tvrtku, Elektrocentar ugovorio 55 poslova vrijednih ukupno nešto više od 370 milijuna kuna.

  • +9
Krešo Petek Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Petekova tvrtka tako radi sve, kažu upućeni jer može – ima građevinsku operativu, električare…, a naravno za neke poslove uzima i podizvođače. Elektrocentar ima više od 400 zaposlenih.

A jedan od većih poslova koje je dobila ta tvrtke je milijardu kuna vrijedan posao građenju infrastrukture i suprastrukture Zračne luke Dubrovnik, a koji je dobio u konzorciju sa Strabagom. Janaf nije obveznik javne nabave, ali je provodio natječaje za svoje investicije. Elektrocentar Petek jedna je od tvrtki koje redovno dobivaju poslove od tog državnog poduzeća. U zadnje tri godine Petekova tvrtka je od Janafa dobila 16 poslova, a među njima su i oni sporni zbog kojih je optužen da je dao mito Draganu Kovačeviću.