PROTIV ORGANIZIRANOG KRIMINALA

Pet milijuna kuna za uskraćivanje bankarske tajne

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 22.12.2008 13:27
  • Objavljeno 22.12.2008 u 13:18
Ivan Šimonović

Ivan Šimonović

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damjan Tadić

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović izjavio je da novi Zakon o kaznenom postupku te izmjene Kaznenog zakona olakšavaju, a ne, kako tvrde neki mediji, umanjuju mogućnost otkrivanja bankarske tajne za potrebe kaznenog postupka

'Došlo je do dosta nerazumijevanja o tome kakve su konzekvence izmijenjenog KZ-a i novog ZKP-a, da je njima ukinuta mogućnost otkrivanja bankarske tajne i oduzimanja nezakonito stečene imovine. To nije istina, promjene su olakšale mogućnost saznavanja relevantnih podataka za postupak, pa i razotkrivanja bankarske tajne', izjavio je Šimonović na konferenciji za novinare.

Naglasio je da je za otkrivanje bankarske tajne i dalje potrebno ishoditi sudski nalog, ali s tom razlikom da nalog sada umjesto istražnog suda daje sudac istrage, na prijedlog nadležnog državnog odvjetnika.

Novina je i to što se za otkrivanje bankarske tajne traži manje dokaza, ističući da se umjesto instituta 'osnovane sumnje' sada traži 'osnova sumnje', što je, tvrdi, blaži i lakše dokaziv standard.

U prilog tvrdnji da je olakšana mogućnost otkrivanja bankarske tajne Šimonović ističe i drastično povećanje novčane kazne za bankarske i druge institucije koje ne postupe po zahtjevu suca istrage, s dosadašnjih 50 tisuća kuna na pet milijuna kuna.

Novost je i da državni odvjetnik može zatražiti i zamrzavanje cijele imovine za koju se sumnja da je stečena kaznenim djelom, a ne samo one koja je u postupku zaplijenjena.

Upitan očekuje li odustajanje od nekih planiranih projekata i mjera u idućoj godini zbog manjeg proračuna njegova resora, Šimonović je odgovorio kako ne misli da će biti odustajanja.

'Štedit ćemo sigurno, ali odustati od strateških prioriteta nećemo', poručio je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi