STANKE U SABORU

Pernar: DORH i Zdravko Marić prikrivaju kriminal u Agrokoru

30.03.2017 u 10:42

Bionic
Reading

Nakon izjava potpredsjednika ruskog VTB-a Jurija Solovjova da je Agrokor lažirao financijske izvještaje i burne jučerašnje večeri za tu tvrtku o svemu su u Saboru željeli progovoriti i naši zastupnici

Zbog stanja u Agrokoru stanku je zatražio Ivan Pernar iz Živog zida, a progovorio je o Agrokorovom dugu. 'Prije pola godine dug Agrokora bio je šest puta veći od dobiti prije kamata i poreza, a danas je 13 puta veći. To znači da bi tada sa istom dobiti na godišnjoj razini šest godina morali zarađivati da bi ga pokrili, a sada bi 13 godina morali trošiti kumulativnu dobit zbog obveza iz jedne godine', rekao je Pernar.

Pozvao je Ministarstvo financija i institucije da izvrše nadzor nad šefom Agrokora Ivicom Todorićem. 

'Trenutni ministar financija Zdravko Marić bio je izvršni direktor Agrokora i bio je zadužen za financije, što znači da je bio upućen u stanje, ali je usprkos tome dozvolio da se u prosincu da kredit HBOR-a, hineći da on nema ništa s tim. A znao je da je Agrokor pred bankrotom i time je HBOR oštećen za 283 milijuna kuna', kazao je Pernar.

Nastavio je o ulozi ministra financija Zdravka Marića. 'Ako je Marić znao da su izvješća lažirana, zašto je dao kredit HBOR-a Agrokoru? Ako pak nije znao, onda se postavlja pitanje koje su njegove kompetencije da bude ministar u Vladi jer nije znao ni stanje u tvrtki u kojoj je radio?', kazao je Pernar.

Upitao je i što radi DORH, zaključivši kako je Državnom odvjetništvu zanimljivije istraživati s kojim se učenicima on slikao. 'DORH ne zanima jesu li se krivotvorile poslovne knjige, oni hodočaste po Međimurju i provjeravaju s kojim sam se učenicima slikao. Ova velika mućka DORH ne zanima. Državne institucije prikrivaju kriminal koji se događa u Agrokoru', zaključio je Pernar.

O Agrokoru se oglasio i HDZ-ov Branko Bačić. 'Agrokor kao najveća kompanija ima značajan utjecaj na gospodarstvo i financijski sustav. Legitimno je i opravdano i dužnost Vlade da u ovom slučaju reagira i to  zakonom koji će omogućiti rješavanje problema, ne samo u Agrokoru, nego i u drugim tvrtkama i kako bi se zaštitila radna mjesta. Taj zakon će biti u skladu s Ustavom i svrha će biti štititi nacionalno gospodarstvo', rekao je Bačić, podsjetivši da to nije novost na području Europske unije.

'Cilj Vlade nije braniti ni štititi Ivicu Todorića i njegovu obitelj, niti preuzeti njegove obveze, već da se s vjerovnicima, dobavljačima i kreditorima pronađe način na koji bi se mogla nadići ova situacija i zaštititi radna mjesta', kazao je Bačić.

Osvrnuo se i na optužbe da je Agrokor lažirao financijska izvješća. 'To su ozbiljne optužbe i o tome bi se trebala očitovati uprava, odnosno vlasnik Agrokora', rekao je Bačić, dodavši ipak da su tvrtke iz Agrokorovog koncerna izlistane na burzi i da su morale prolaziti rigorozne kontrole.

Što se tiče uloge ministra Marića, Bačić je samo ponovio njegove riječi kako 'u zoni njegovog posla nisu bile financije Agrokora'.

  • +11
Nastavljeno zasjedanje Sabora Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Hajdaš Dončić: Ne bih htio da zbog vojnika Ryana, tj. Agrokora, pogine cijeli bataljun; Maras: Plenković nam ne izgleda kao Tom Hanks

Slučaj Agrokor komentirali su i SDP-ovi Siniša Hajdaš Dončić i Gordan Maras.

Hajdaš Dončić ponovio je da SDP neće podržati tzv. lex Agrokor 'zbog nekoliko ključnih sastavnica koje nisu u skladu sa zakonodavstvom EU-a. Osim toga, vidjeli smo da sav rizik u slučaju da upravitelj napravi ništetne ugovore snosi država. Neprihvatljivo je to da bi porezni obveznici snosili svu štetu koja se nađe ili se napravi tijekom restrukturiranja. Država treba imati aktivnu ulogu, ali s vjerovnicima treba podijeliti dobavljače u nekoliko skupina ovisno o njihovoj izloženosti Agrokoru. I da se ne dogodi da oni koji su najviše izloženi mogu utjecati i odlučivati o načinu isplate prvog, drugog ili trećeg reda prema vjerovnicima', kazao je Hajdaš Dončić.

Na pitanje treba li država uopće intervenirati, Hajdaš Dončić ponovio je da treba, ali s vjerovnicima. 'Da bude partner s vjerovnicima. Loša je poruka da jedan zakon pišete zbog jednog koncerna. Loša je to poruka za gospodarstvo. Nemoguće je da Ministarstvo gospodarstva imenuje osobu koja će nadzirati poslove Agrokora jer vjerovnici imaju veću odgovornost da se Agrokor restrukturira nego država. Nitko od nas ne zna kakva je prava situacija s Agrokorom i to je ključno', kazao je SDP-ovac.

U međuvremenu je ruski VTB ublažio svoju izjavu kazavši kako nisu falsificirana izvješća, nego da su uočene nepravilnosti. Upitan o odgovornosti ministra financija Zdravka Marića, koji je ranije radio u Agrokoru, Hajdaš Dončić je kazao: 'Ako su doista frizirane bilance, a on je došao iz koncerna, on je ministar financija - sjetite se malo Grčke. Njegova je odgovornost, ako je došao iz koncerna, a sada je ministar financija, velika. Ali to je sve posao Porezne uprave, DORH-a i HANFA-e.'

'Bez obzira na to jesu li ti podaci točni, došao je iz vodstva sustava i morao je biti upoznat sa situacijom u sustavu. Plenković je dosta paraliziran u komuniciranju s javnosti zbog opterećenja koje ima njegova vlada zbog povezanosti s Agrokorom', dodao je Maras na pitanje o odgovornosti Marića.

I Maras je dodao da je najveći problem tzv. lex Agrokora taj što država potencijalno preuzima obveze Agrokora na sebe. Svaki poduzetnik u državi, dodaje, može se pitati zašto država ne piše zakon za njega, pa tako možemo imati 170 tisuća zakona.

'Htio bih izbjeći to da slučaj Agrokor bude slučaj spašavanja vojnika Ryana i da se zbog jednog Ryana cijeli vod, bataljun ljudi koji ga spašavaju pobije, a pod tim mislim na radnike i dobavljače', rekao je Hajdaš Dončić.

'Plenković ne izgleda kao Tom Hanks', dobacio je Maras.