PAD USTAVNIH PROMJENA

Perković bi mogao biti izručen u prvim danima 2014!

17.12.2013 u 17:18

Bionic
Reading

S obzirom da HDSSB ustraje u odgodi izmjena Ustava do 15. siječnja i da se prvim danom 2014. godine ukida ograničenje o izručenju hrvatskih građana članicama Europske unije, teoretski bi Josip Perković mogao biti izručen Njemačkoj početkom godine

Novi Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije stupa na snagu 1. siječnja 2014. godine. Njime više nema ograničenja koje je štitilo bivšeg člana jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi Josipa Perkovića od izručenja Njemačkoj. On se sumnjiči za političko ubojstvo Stjepana Đurekovića iz ranih osamdesetih godina prošloga stoljeća.

No ako se promijeni Ustav i uvede odredba o nezastarijevanju svih ubojstava, Državno odvjetništvo može protiv njega pokrenuti postupak i time spriječiti izručenje. Kako je HDSSB danas odlučio bojkotirati izmjene Ustava u petak, jer traže da se o njima još raspravi u siječnju, Perković bi prvih tjedana nove godine mogao ostati 'pravno nezaštićen' od njemačkog zakonodavstva.

Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo kaže da će se europski uhidbeni nalog, ako se Ustav ne promijeni do 1. siječnja 2014. godine, automatski aktivirati.'U tom slučaju nema zapreke da 2. siječnja krene procedura, a hoće li Perković tada biti izručen, odlučit će sud', rekao je Nobilo za tportal.