STOJEDINICA PRED RASPADOM

Perić: Mislim da me blokira Vrabec Mojzeš

02.12.2010 u 13:27

Bionic
Reading

Na valovima kultne Stojedinice zbog štrajka zaposlenika dan i pol vrtili su se samo džinglovi. U četvrtak u 14 sati program je ponovno pokrenut, no u pozadini se događaju, u najmanju ruku, čudne stvari. Sredinom 90-ih, sudbina Stojedinice krojila se na Pantovčaku, a gotovo 15 godina kasnije, pitanje tog radija opet je aktualno na 'predsjedničkom brdu'

Stojedinicu s dugom od 22 milijuna kuna mogu spasiti samo strateški partneri i dokapitalizacija, a tko bi mogao uskrsnuti radio, predsjednik Uprave Drago Perić nije nam mogao još otkriti. 'Ne mogu govoriti o imenima dok se ne prihvati prijedlog Uprave o dokapitalizaciji o čemu bi se trebalo odlučivati na sljedećoj sjednica Skupštine za dva tjedna', rekao je Perić.


Njemu je na jučer održanoj Skupštini izglasano povjerenje, no predstavnici suvlasnika iz redova zaposlenika radija odbili su još jedno mjesto u Upravi. Perić to tumači tvrdnjom da nitko nije spreman preuzeti teret koji je na plećima Stojedinice. 'Nuđeno im je da se dogovorimo, da zajednički riješimo problem koji nadmašuje nas osobno. Oni su odbili, kao što to kontinuirano rade. Nadam se da ne postoje skrivene namjere', rekao je Perić.

Perić ne može do Josipovića

Koje bi to skrivene namjere bile, nije želio precizirati, no progovorio je o skrivenim namjerama nekih bivših suvlasnika Stojedinice. Naime, Perić mjesecima traži prijem kod predsjednika Ive Josipovića. Tri mu je puta zakazani termin otkazan, a predsjednik je u međuvremenu na Pantovčaku primio skupinu djelatnika i suvlasnika radija.

'Tražio sam sastanak u rujnu pa mi je otkazan. Otkazan mi je i drugi termin, kao i treći, 7. listopada. U međuvremenu je primio drugu grupu suvlasnika; ne znam pod čijim organizacijom. S njima je bio i Željko Matić kojeg smatram odgovornom osobom za ono što se na Stojedinici događalo proteklih deset godina, jer je bio predsjednik Nadzornog odbora', rekao je Perić.

Zašto Josipović sustavno odbija primiti Perića, moglo se iščitati u odgovoru Ureda predsjednika Poslovnom dnevniku. 'Predsjednik se za sada nema namjeru naći s Dragom Perićemjer se u međuvremenu pojavila sumnja u nezakonitosti u radu Radija 101 i do dovršetka istrage neće primati osobe koje vode poslovanje Radija.' 'Spominjali su policiju i bezakonje, ja sam sam podnio kaznene protiv bivše uprave koja je Radio dovela u ovu situaciju', rekao je za tportal Perić, koji je kormilo Stojedinice preuzeo prije godinu dana.


Perić pretpostavlja da mu je put do predsjednika blokiran zbog njegove savjetnice za društvene djelatnosti Zrinke Vrabec Mojzeš i nekadašnje suvlasnice, glavne urednice i zvijezde Radija 101. 'Mogu vjerovati da je to bilo pod utjecajem predsjednikove savjetnice. Nadam se da se ona ne miješa, jer je prodala vlasnički udio, no bojim se da je imala utjecaja u tome.'

Da na Pantovčaku postoji zavjera, Perić je potkrijepio i činjenicom da su predstavnici svih medija pozvani na primanje Ive Josipovića u čast srbijanskog predsjednika Borisa Tadića u Muzeju za umjetnost i obrt, no predstavnici Stojedinice ne.

'Kakva plaća - takav program'

Djelatnici Stojedinice danas su drugi dan u štrajku. Naime, nakon prethodnog štrajka Uprava je sindikatu obećala isplatu plaća koje zaposlenici mjesecima nisu dobili. Dio je obveza ispunjen tj. osiguran, no sredstva za drugu točku sporazuma i dalje nema.

Očito je to da se suvlasnici, Uprava i zaposlenici nalaze u pat-poziciji. Perić pojašnjava kako je teško dobiti novac od partnera bez programa. A programa već dva dana nema, vrte se samo džinglovi. 'U pat smo poziciji. Danas ću se ponovno naći sa sindikatima pa ćemo vidjeti', zaključio je Perić. U četvrtak u 14 sati ponovno je počelo emitiranje programa. Iako dogovor s Upravom nije postignut, dio zaposlenika započelo je s radom.

Štrajkašima sa Radija 101 u četvrtak je stigla podrška i iz HND-a.
'Radio 101 kultni je radio koji je imao i ima goleme zasluge u promicanju bitnih demokratskih vrijednosti u hrvatskom društvu i izuzetno je važno sačuvati ga', stoji u priopćenju. HND apelira na poštivanje dogovora između Uprave i sindikata te isplatu plaća i honorara djelatnicima radija.