RUSIJA UPOZORAVA IZRAEL

Peres: Napad na Iran sve izgledniji

07.11.2011 u 11:50

Bionic
Reading

Predstojeće izvješće Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) sadrži do sada najdetaljnije optužbe da je iranski nuklearni program usmjeren prema razvoju oružja i vojnoj uporabi, objavio je u nedjelju CNN citirajući više zapadnih diplomata upoznatih s izvješćem

Diplomati su rekli da će izvješće IAEA, čija se objava očekuje u utorak ili srijedu, sadržavati više podataka nego što ih je ta UN-ova agencija prethodno objavila o tajnim naporima Irana da razvije tehnologiju za izradu nuklearnog oružja, uključujući i računalne modele nuklearne bojeve glave. Oni tvrde da studija IAEA ne nudi drugo objašnjenje za te napore Irana, osim da nastoji razviti nuklearno oružje.

Iako je i u prethodnim izvješćima IAEA izražavala zabrinutost da Iran razvija nuklearne bojeve glave i balističke rakete za njihovu isporuku, diplomati su kazali kako se od nadolazećeg izvješća očekuje da te optužbe budu konkretnije.

Sjedinjene Države i druge zapadne sile sumnjaju da je iranski nuklearni program usmjeren prema razvoju oružja, iako Teheran tvrdi da je u miroljubive svrhe.

SAD traži priliku da poveća pritisak na Iran, uključujući moguće jačanje postojećih sankcija iranskom financijskom i bankarskom sektoru, uz dodatni politički pritisak. Sve to SAD može primijeniti sam ili u koordinaciji sa saveznicima, ali se Washington također nada da će UN i druge međunarodne organizacije dodatno diplomatski izolirati Iran, navodi CNN.

Rusija upozorava Izrael

Rusija je upozorila da bi izraelski vojni napad na Iran bio velikapogreška s nepredvidivim posljedicama, prenose ruski mediji. 'Ovo nijeprvi put da izraelski dužnosnici govore o mogućnosti napada na Iran.Naše je stajalište po tom pitanju dobro poznato - to bi bila ozbiljnapogreška s nepredvidivim posljedicama', izjavio je ruski šef diplomacije Sergej Lavrov.

Dužnosnici Obamine administracije iskoristit će izvješće kako bi lobirali u međunarodnoj zajednici za nove ekonomske sankcije protiv Irana. Obama je kazao da je o predstojećem izvješću IAEA razgovarao s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyem u Cannesu, na summitu G20. Američki predsjednik je rekao kako su se 'složili oko potrebe održavanja međunarodnog pritiska bez presedana na Iran, kako bi ispunio svoje obveze'.

Obama će posjetiti Aziju krajem idućeg tjedna, gdje se očekuje da će se osobno založiti za dodatne sankcije Iranu na susretu s čelnicima Rusije i Kine, rekli su američki dužnosnici.

Obamina administracija je javno otklonila nagađanja da SAD i Velika Britanija razmatraju vojni udar protiv iranskih nuklearnih postrojenja, navodeći kako su američki dužnosnici usmjereni na diplomatsku strategiju. Međutim, neki dužnosnici privatno kažu da su američka vojna i obavještajna zajednica sve zabrinutije da bi Izrael mogao pripremati takav udar, pa pozorno prate i Izrael i Iran, ističe CNN.

O napetosti koja vlada uoči objave izvješća IAEA svjedoči i nedjeljna izjava iranskog ministra vanjskih poslova Ali Akbara Salehija, koji je unaprijed odbacio optužbe iz izvješća o nuklearnom programu Teherana, tvrdeći da se ono temelji na 'krivotvorenim dokumentima'.

'Držimo da su ti dokumenti krivotvoreni i više puta smo rekli da su neutemeljeni. No, ako ih (IAEA) želi koristiti, spremni smo sučeliti se s time jednom zauvijek', rekao je Salehi, kako prenosi iranska novinska agencija Isna.

Izvješće IAEA Izrael bi mogao iskoristiti za preventivni vojni udar na Iran, po pisanju izraelskih glasila koja proteklih dana spekuliraju o mogućnosti zračnog napada na iranske nuklearne objekte.

Izraelski predsjednik Shimon Peres upozorio je da je napad Izraela na Iran 'sve izgledniji', a šef izraelske diplomacije Avigdor Liebermann ocijenio je da će izvješće IAEA-e 'svakako' dokazati vojne ciljeve iranskog nuklearnog programa.

Izrael je 2. studenoga izveo pokusno lansiranje balističkog projektila dugog dometa iz baze Palmachim,

u središnjem dijelu zemlje. Prema napisima u zapadnom tisku, vjeruje se da je riječ o poboljšanoj verziji projektila Jericho III, dometa od 4.800 do 11.500 kilometara koji može nositi jednu nuklearnu bojevu glavu od 750 kilograma ili dvije ili tri manje nuklearne bojeve glave od 350 kilograma. Vjeruje se da je Jericho III raketa s tri stadija, pogonjena krutim gorivom, visine 15,5 metara i promjera 1,56 m, koja na lansiranju ima težinu od 30 tona. Prema službenom izvješću podnesenom američkom Kongresu 2004., projektil Jericho III daje Izraelu sposobnost nukleranog udara diljem cijelog Bliskog istoka, Afrike, Europe, Azije i gotovo svih dijelova Sjeverne Amerike, kao i velikih dijelova Južne Amerike.