teške riječi u saboru

Peović: Pivci ulaze u Podravku, a u Krašu su stekli dionice na prevaru da neće biti otpuštanja

29.09.2021 u 10:40

Bionic
Reading

Stanje u zdravstvu, Podravka, ali i uvođenje eura samo su neke od tema o kojima su govorili saborski zastupnici na početku još jednog radnog tjedna

Već je uobičajeno to da radni tjedan saborski zastupnici započinju slobodnim govorima, u kojima mogu govoriti o bilo kojoj temi za koju smatraju da je važna.

Katarina Peović iz Radničke fronte govorila je o Podravci. 'Otkada je na čelo Podravke došla Martina Dalić, mnogi se pitaju slijedi li prodaja Podravke, odnosno namjerava li Vlada prodati svoje vlasničke udjele. Vlada zasad odbacuje svaku takvu mogućnost, no takva mogućnost postoji za sve tvrtke u kojima ima udjele jer tako piše u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti. U NPOO-u stoji da su 'privatizacija i prodaja državne imovine strateški prioritet'. Ova Vlada se odriče toga da preko snažnih državnih tvrtki pokrene privredni razvoj. Ovih dana vidimo da ulazi Mesna industrija braće Pivac s velikim paketom koji je prodao Erste Plavi mirovinski fond, a danas ćemo doznati koliki je to točno paket', kazala je Peović.

Podsjetila je da su Pivci već kupili Kraš i da su pritom obećali da neće biti otpuštanja. 'U posljednjih godinu dana otpustili su nekoliko stotina radnika, kršeći tako sporazum o preuzimanju. U Krašu se srozala kvaliteta, nije se ulagalo u tehnologiju, radni uvjeti u Krašu su katastrofalni, plaće su niske. Sada Pivci prodaju dionice Šaranoviću i to po većoj cijeni. Pivci su se obogatili na dionicama, stekli su ih na prevaru da neće biti otpuštanja, a DORH već više od godinu dana drži u ladici prijavu protiv Pivaca. I sada takvi vlasnici ulaze u visokoprofitabilnu tvrtku, koja zapošljava više od 6500 ljudi', kaže Peović.

'U Podravci radnici rade za bijedne plaće, prosječna plaća je sedam tisuća kuna, ali prosjek dižu menadžerske plaće', kaže Peović, dodavši da neto dobit Podravke pokazuje da ima mjesta za povećanje plaća.

Marin Lerotić iz IDS-a govorio je pak o uvođenju eura. 'Smatram da je to strateški bitno, što ekonomski, što politički. To je u interesu RH. Neće više biti valutnog rizika prilikom uzimanja kredita, Hrvatska će postati privlačnija stranim investitorima, podignut će se kreditni rejting, što će dovesti do smanjenja kamata na kredite. Izvoznici će postati konkurentniji', pobrojao je Lerotić.

Kaže da među građanima postoji strah da će uvođenjem eura doći do poskupljenja. 'Kao država i društvo ne smijemo si dopustiti da nas strah spriječi u donošenju odluka. Ukoliko dođe do poskupljenja, a doći će, to neće biti samo zbog eura kao takvog. Da budemo otvoreni, do poskupljenja svakodnevno dolazi i bez eura. Cijene svega stalno idu gore ove godine', dodao je.

Ante Kujundžić iz Mosta osvrnuo se na stanje u zdravstvu, kazavši da se vlast od pojave covida ponaša kao da druge bolesti ne postoje. 'Prestalo se govoriti o bilo kojoj drugoj opasnosti za zdravlje. Dok svijet vodi borbu protiv pandemije, svakodnevno nas napadaju bolesti čije su brojke smrtnosti zastrašujuće. Ostavit će kataklizmičko stanje', kazao je Kujundžić.

Pritom je podsjetio da je danas Svjetski dan srca, a da država nema strategiju borbe protiv kardiovaskularnih bolesti. 'Od kardiovaskularnih bolesti svake godine u svijetu umre 18 milijuna ljudi, a u Hrvatskoj je u 2019. od posljedica bolesti preminulo oko 22 tisuće ljudi. RH ima višu stopu smrtnosti od susjednih zemalja, što je jasan pokazatelj stanja u kojem se nalazi hrvatsko zdravstvo', kazao je Kujundžić, dodavši da liječnici upozoravaju i da će doći do povećanja smrtnosti od malignih bolesti.

Upozorava da je i gripa ove godine ranije došla i da bi nas ovu zimu mogla zadesiti epidemija zaraznih bolesti. 'Tražimo hitan izvještaj o zdravstvenom stanju nacije i jasne mjere poticanja stanovništva na preventivne i redovne preglede jer će nam posljedice covid krize tek doći na naplatu', poručio je Kujundžić.