analitičari za tportal

Zna li Pivac nešto što drugi ne znaju? Sve ukazuje na to da bi Podravka uskoro mogla krenuti u veliki europski šoping...

25.09.2021 u 16:07

Bionic
Reading

Vijest da je vlasnik Mesne industrije Pivac, Ivica Pivac, postao vlasnik 2,3 posto dionica Podravke uzburkala je duhove na prilično letargičnom zagrebačkom tržištu kapitala. Nakon što je Pivac sam priznao da kupuje velike količine dionica Podravke krenule su uobičajene špekulacije - planira li je možda preuzeti, zbog čega kupuje baš sada i zna li Pivac nešto što drugi ne znaju

Skrbnički račun iza kojeg stoji vrgorački mesni div Pivac ima ukupno 163.852 dionice Podravke vrijedne oko 98 milijuna kuna i jako velik tih dionica kupljen je od Erste Plavog mirovinskog fonda.

Međutim početkom tjedna Podravka je objavila i vijest da kreće u rasprodaju neoperativne imovine, nekretnina koje se ne koriste i koje se nalaze diljem Hrvatske, što je podgrijalo nagađanja da bi se mogla ubrzo spremiti za novo preuzimanje u Europi.

Podsjetimo, zadnju veliku akviziciju Podravka je imala prije šest godina, kada je za 33 milijuna eura preuzela slovensko Žito, a ove godine tržišni igrači s nestrpljenjem čekaju najavu nove akvizicije domaćeg prehrambenog diva.

S time na umu, upitali smo domaće znalce i analitičare tržišta što misle o Podravci kao prilici za ulaganje i potezu koji je povukao Pivac, a koji je putem Zagrebačke burze preuzeo Kraš u žestokom burzovnom obračunu sa srbijanskim tajkunom Nebojšom Šaranovićem.

Tea Pevec, voditeljica istraživanja u InterCapitalu, za tportal uvodno pojašnjava da je za Podravku, kao prehrambenu kompaniju, dobro to što je potražnja za njenim proizvodima relativno neelastična pa je otpornija na šokove poput pandemije, a i petinu godišnjeg prihoda ostvari prodajom lijekova, koja ima veću operativnu profitabilnost nego proizvodnja hrane.

'Podravka ima i neoperativnu imovinu od oko 200 milijuna kuna i nada se prodati tu imovinu pa će imati još više gotovine, a već sad je niskozadužena s omjerom duga i kapitala od 18 posto te omjerom duga i imovine od 12,7 posto. Podravka je spremna za novu akviziciju koja se planira i čeka već nekoliko godina. Sama najava preuzimanja može povećati vrijednost dionice', kaže Pevec.

'Bitno je da Podravka preuzme društvo po manjoj multipli nego po kojoj se trguje njenom dionicom ili ako se u integraciji tog društva u Podravku iskoriste dodatne sinergije, može biti ostvarena i dodana vrijednost za postojeće dioničare', kaže nam Pevec i dodaje da u slučaju ostvarenja navedenog scenarija postoji mogućnost za rast cijene dionice.

Kada je u pitanju Pivac, Pevec smatra da je on svjestan stanja u Podravci te da ulaganje u njene dionice ne znači da je želi preuzeti, već da je prepoznao dobar trenutak za kupnju kao financijski ili portfolio investitor. Isto tako, u slučaju da neki veći igrač poželi preuzeti Podravku, Pivac će lako moći prodati dionice i ostvariti povrat na uloženo, a kako je Podravka prilično likvidna dionica, uvijek ima i opciju prodaje na slobodnom tržištu.

Financijski analitičar i poznavatelj tržišta kapitala Andrej Grubišić kaže nam je Pivac vrlo ozbiljna grupacija s ozbiljnom proizvodnjom, ozbiljnom profitabilnošću i prilično uspješnim upravljanjem.

'To su notorne činjenice', kaže Grubišić i nastavlja:

'Kao posljedica uspješnog poslovanja novčani tok koji ostvaruje kompanija veći je od njenih potreba. Ljudi se ponašaju racionalno i traže suvisle reinvesticijske prilike izvan sustava Pivca. Isto tako su pomalo počeli ulaziti u Kraš, postali su značajni dioničari i bili su motivirani povećati taj paket. Mislim da su oni izrazito dugoročni ulagači s dobrim poznavanjem proizvodnje.'

Dodatno, Grubišić procjenjuje da su Pivci zaključili da je valuacija Podravke takva da se činilo razumnim plasirati višak sredstava u njenu dionicu.

'Ne bih špekulirao dalje od toga, ali ako imate biznis koji generira desetke milijuna kuna novčanog toka, povrh svih obveza tražite gdje ćete uložiti taj novac. Naše tržište je jako malo, pa tako veliki potezi ne prolaze nezapaženo. Tamo gdje su investirali Pivci, u pravilu su unaprijedili stvari te ostavljaju dojam stabilnog ulagača'.

  • +8
Martina Dalić u Podravci Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Nikola Wolf/Podravski