PROCURILI TAJNI PODACI

Pentagon u lovu na čovjeka

11.06.2010 u 22:28

Bionic
Reading

Istražitelji Pentagona pokušavaju utvrditi gdje se nalazi osnivač tajnovite web stranice Wikileaks, Australac Julian Assange, zbog straha da se sprema objaviti veliku količinu povjerljivih telegrama State Departmenta koji, ako izađu u javnost, mogu ozbiljno štetiti nacionalnoj sigurnosti, izvijestio je u petak američki portal Daily Beast

Citirajući dužnosnike administracije, portal navodi da oni priznaju da čak i ako su pronađu Assangea, nije jasno što bi mogli učiniti da blokiraju objavu telegrama na Wikileaksu, koji se nominalno nalazi na poslužitelju u Švedskoj i smatra se prvakom 'zviždača'.

Američki dužnosnici kažu da su istražitelji Pentagona uvjereni da je Assange u posjedu barem nekih tajnih telegrama State Departmenta, koje im je dostavio 22-godišnji vojni obavještajac Bradley Manning iz washingtonskog predgrađa Potomac, u Marylandu, koji je sada u pritvoru u Kuvajtu.

Daily Beast je izvijestio da je Manning, prema navodima neimenovanog američkog diplomata, dok je bio na dužnosti u Iraku imao poseban pristup telegramima koje su pripremali diplomati i dužnosnici State Departmenta diljem Bliskog istoka, vezano uz djelovanje arapskih vlada i njihovih čelnika

Telegrami, koji datiraju unazad nekoliko godina, slani su preko računalne mreže koju koristi vojska, a sadrže informacije vezane za američke diplomatske i obavještajne napore u ratnim zonama u Afganistanu i Iraku, rekao je diplomat.

Američki dužnosnici nisu htjeli razgovarati o metodama koje se koriste za traženje Assangea niti su htjeli reći imaju li informacije o tome gdje je on trenutačno.

'Mi bismo željeli znati gdje je on, mi bismo željeli njegovu suradnju u ovome', rekao je jedan američki dužnosnik za Assangea.

Assange, koji je postao ozloglašen kao računalni haker, tajnovit je kao i njegova web stranica i nema stalno prebivalište.

On je bio u SAD-u prije nekoliko tjedana, kada je dao intervjue za promicanje web objave ekskluzivne videosnimke napada američkog helikoptera u Bagdadu 2007. u kojem je 12 osobe ubijeno, uključujući i dvojicu djelatnika novinske agencije Reuters.

Bradley Manning nalazi se u američkom vojnom pritvoru u Kuvajtu pod sumnjom da je dostavio povjerljivu vojnu snimku tog helikopterskog napada Assangeu, kako je objavljeno na web stranici Wikileaks.