čeka se državna komisija

Penava: Obnovu vukovarskog vodotornja stopira žalba jednog od ponuđača

18.04.2017 u 14:53

Bionic
Reading

Na računu je 37 milijuna kuna, dovoljno za obnovu vukovarskog Vodotornja. Ponude za izvođača radova su otvorene, a među šest pristiglih izabrana je ona tvrtke Planum iz Vukovara. Kad će se krenuti s obnovom, ovisi o rješenju Državne komisije, kojoj se požalio netko od drugih izvođača koji su konkurirali na natječaj raspisan dan uoči prošloga Božića

'Morat ću podsjetiti Državnu komisiju da maksimalno budu ažurni te da dokument uzmu u hitnu proceduru jer se inače kod njih jedna žalba rješava mjesec do dva dana, a to nam uzima prilično vremena. Vjerujem kako će sve biti u redu', rekao je za tportal gradonačelnik Vukovara Ivan Penava koji je zajedno s Gradom Vukovarom početkom prošle godine pokrenuo inicijativu obnove Vodotornja čijeg se pokroviteljstva prihvatila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, pod nazivom 'Vukovarski vodotoranj - simbol hrvatskog zajedništva'.

Procijenjena vrijednost naručenih radova iznosila je 19 milijuna kuna bez PDV-a. Najveću donaciju za obnovu vukovarskog simbola uplatila je hrvatska Vlada koja je na svojoj sjednici održanoj u tom gradu u povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara donirala 18,5 miliju kuna. Najizdašnija među tvrtkama bila je, pak, Končar Elektroindustrija s doniranih 1,5 milijuna kuna čiji je predsjednik Uprave Darinko Bago takvu odluku objasnio kako Vukovar smatraju hrvatskom Masadom te da im nije bila namjera reklamirati se. Značajna svota novca, tumači Penava, uplatila je i hrvatska dijaspora, posebice iz Australije i Kanade.

'Obnova samog vodotornja bez popratnih sadržaja je 20 milijuna kuna, tolika je i ponuda koju smo prihvatili, bez PDV-a. Riječ je o radovima na samom vodotornju bez sadržaja uokolo njega poput dječjeg igrališta, sanitarnog čvora, parkirališta, ugostiteljskog objekta koji su potpuno novi, a čija se vrijednost procijenjuje na oko 5 do 6 milijuna kuna, također bez PDV-a', objašnjava prvi čovjek Vukovara.

Kada se s radovima počne, procjena je projektanata, oni će završiti u roku 16 mjeseci. Vukovarci se, pak, nadaju kako će Vodotoranj biti gotov do kraja 2018.

'Bog zna na što će se sve naletjeti kada se s radovima krene'

'On je takav kakav je, Bog zna na što će se sve naletjeti kada se krene s radovima jer on tamo 25 godina stoji nezaštićen. Nadamo se najboljem u svakom slučaju', kazuje Penava koji iščekuje rješenje Državne komisije na uloženu žalbu jednog od ponuđača radova:

'Naš odabir kao najpovoljnijeg je Planum. No, to još nije gotovo, vidjet ćemo što će se dogoditi. Prva idući ponuda nam je pet milijuna kuna skuplja zbog čega nam enormno raste cijena. Čekamo da Državna komisija da svoje konačno rješenje je li ovo u redu. Ako je sve dobro, kreće se odmah s radovima, a ako ne, vidjet ćemo što će naložiti', dodaje on.

Kada se krene, izvođači će raditi prema projektu Radionice arhitekture koja je u ovom istočnohrvatskom gradu ostvarila već dva velika projekta, rekonstrukciju dvorca Eltz i Muzej Vučedolske kulture. Prema zamisli arhitekta Gorana Rake, 55-metarski toranj se ne bi trebao dirati, nego pretvoriti u memorijalno mjesto uz minimalne arhitektonske intervencije. Do njegova vrha stizat će se panoramskim dizalom koje bi se trebalo nalaziti s one strane koja je okrenuta Dunavu.

Na mjestu bivšeg 'lonca' za vodu nalazit će se memorijalna soba, a u njenoj dubini ostakljena soba u obliku valjka s ekranom na kojem će se prikazivati dokumentarne snimke iz 1991. Oko 600 rupa nastalih od ratnih projektila ostat će netaknuto. Iz memorijalne sobe penjat će se na sam vrh Vodotornja uređen kao vidikovac koji će biti zaštićen staklenom ogradom iz sigurnosnih razloga. U njegovu podnožju trajno će se, zamislili su projektanti, upisati imena svih donatora kao uspomena i potvrda zajedništva.

Koristit će se tehnologija kao na najvišoj zgradi na svijetu Burj Khalifu u Dubaiju

Među njima bi se trebalo naći i ono Borisa Mikšića, američkog poduzetnika i hrvatskog iseljenika koji se dva puta do sada bezuspješno utrkivao za predsjednika Hrvatske, 2005. i 2009. te vlasnika tvrtke Cortec koja će donirati potrebne količine proizvoda za sprječavanje korozije armiranobetonske konstrukcije Memorijalnog spomen-obilježja Domovinskog rata Vodotoranj Vukovar. Vrijednost Mikšićeve donacije procjenjuje se na oko 300.000 kuna, a tehnologija koju budu primjenili u Vukovaru koristila se prilikom izgradnje i sanacije najpoznatijih svjetskih građevina poput Pentagona, Empire State Buildinga u New Yorku te najviše zgrade na svijetu Burj Khalifa u Dubaiju.  

Očekuje se kako će po završetku obnove u vukovarskom Vodotornju biti zaposleno i oko 15 ljudi na njegovu održavanju i predstavljanju posjetiteljima.