OD NEW YORKA DO VUKOVARA

Nesuđeni predsjednik poklanja tehnologiju iz Pentagona vukovarskom vodotornju

  • Autor: Ivana Barišić
  • Zadnja izmjena 12.01.2017 15:54
  • Objavljeno 23.12.2016 u 14:00
Vodotoranj

Vodotoranj

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Tehnologija koja se koristila prilikom izgradnje i sanacije najpoznatijih svjetskih građevina poput Pentagona, Empire State Buildinga u New Yorku te najviše zgrade na svijetu Burj Khalifa u Dubaiju upotrijebit će se i za obnovu vukovarskog vodotornja.

Inicijativa je to Borisa Mikšića, američkog poduzetnika i hrvatskog iseljenika koji se dva puta do sada bezuspješno utrkivao i za predsjednika Hrvatske, 2005. i 2009. te vlasnika tvrtke Cortec koja će i donirati potrebne količine proizvoda za sprečavanje korozije armiranobetonske konstrukcije Memorijalnog spomen-obilježja Domovinskog rata Vodotoranj Vukovar.

Vrijednost Mikšićeve donacije procjenjuje se na oko 300.000 kuna, a potpise na ugovor o tome stavili su vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i Ivan Rogan, direktor CorteCrosa koja je članica grupacije Cortec.

Donirana tehnologija MCI, kako je opisuju, na revolucionaran način produljuje životni vijek betonskih konstrukcija i slovi za najbolju te vrste u svijetu. Isti proizvod korišten je i za sanaciju Pentagona poslije terorističkih napada 11. rujna 2001., a projekt, ističe se u Cortecovu priopćenju, osvojio je i prvu nagradu za rehabilitaciju infrastrukture u SAD-u Međunarodnog strukovnog društva za sanaciju betonskih struktura.

Boris Mikšić, vlasnik EcoCorteca Licencirane fotografije/EcoCortec

Boris Mikšić, vlasnik EcoCorteca Licencirane fotografije/EcoCortec

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ecocortec


'Ponosno poklanjam ovu tehnologiju gradu Vukovaru koja će sačuvati spomenik patnje, ali i nevjerojatne hrabrosti za buduće generacije. Neka nas obnovljeni vodotoranj koji je opstao unatoč strahoti ratnog razaranja uvijek podsjeća da se takvo zlo više nikada ne ponovi. Zajedno gradimo mir i uspješnu Hrvatsku za našu djecu i generacije koje dolaze', poručuje u priopćenju Boris Mikšić, vlasnik tvornice EcoCortec u poslovnoj zoni Beloga Manastira u kojoj najavljuje i gradnju još jednog takvog objekta.

Njegova tvornica u Baranji prva je hrvatska tvornica biorazgradive plastike, u kojoj se proizvede 2.000 tona ambalaže, najviše za autoindustriju. Iz pogona u Belom Manastiru na tržišta Europe, Azije i SAD-a odlaze, između ostaloga, i antikorozivne folije koje koriste čeličane i tvornice oružja. EcoCortec prema posljednjim službenim podacima prošle godine je uprihodio gotovo 22 milijuna kuna dok mu je dobit iznosila 1,75 milijuna kuna. Trenutačno je 25 zaposlenih, ali proširenjem proizvodnje, najavljuje se i otvaranje novih radnih mjesta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!