DARINKO BAGO

Šef Končara objasnio zašto daju milijun i pol kuna za Vodotoranj

13.04.2016 u 09:24

Bionic
Reading

Jednokratni iznos od 1,5 milijun kuna Končar Elektroindustrija donirat će za obnovu vukovarskog Vodotornja ako takav jednoglasni prijedlog Uprave i Nadzornog odbora kompanije podrže i vlasnici na skupštini. Predsjednik uprave Končara Darinko Bago objasnio je da ovako izdašnu donaciju tvrtka kojoj je na čelu daje jer Vukovar smatra hrvatskom Masadom, a tvrdi da mu nije bila namjera reklamirati se

Novac bi se trebao isplatiti iz prošlogodišnje ukupno ostvarene neto dobiti od 62,4 milijuna kuna. Končarevcima ovo nije prva takva intervencija jer su pomogli i značajna sredstva odvojili tijekom velikih poplava u Hrvatskoj.

'Nije nam cilj bio reklamirati se. Obavijestili smo gradonačelnika Vukovara Ivana Penavu i rekli mu kako planiramo donirati ta sredstva, ali se s tim i ne reklamirati', jasna je stava oko donacije predsjednik Uprave Končara EI Darinko Bago.

Hrvatska ima malo više od četvrtine dionica Končara, a Vlada razmatra prodaju tog udjela za oko 400 milijuna kuna.

U Upravi ove kompanije vukovarski Vodotoranj smatraju spomenikom, ali ne muzejem ili nekom tomu sličnom objektu o čemu se treba na određeni način skrbiti Ministarstvo kulture. Doživljavaju ga kao objekt koji bi trebao biti kombinacija spomenika s komercijalnim elementima pa im se učinilo zgodnim podržati njegovu obnovu za koju je potrebno ukupno oko 20 milijuna kuna.

'Kako se radi o značajnim sredstvima naših vlasnika, uvrstili smo to kao točku dnevnog reda na skupštinu. Nadamo se kako će ona dati suglasnost. Željeli smo da to ne bude samo odluka Uprave i NO koju smo jednoglasno podržali, nego i stav vlasnika', objašnjava namjeru prvi čovjek ove kompanije koja planira polovicu prošlogodišnje dobiti kroz dividendu od 12 kuna po dionici isplatiti dioničarima.

Bago smatra kako mnoge zemlje imaju svoje simbole otpora, poput Masade u Izraelu, pa Vukovar na određeni način drži hrvatskim Masadom, a posebice Vodotoranj u toj Masadi koji je simbol opstojnosti i izdržljivosti.

Masada je ime izraelske tvrđave koja je poznata po događaju tijekom Prvog judejsko-rimskog rata 73. godine prije Nove ere. Tada su je pod opsadom držali Rimljani. Židovi koji su branili tvrđavu radije su izvršili kolektivno samoubojstvo nego da se predaju ili živi padnu u ruke Rimljanima i tako postali jedan od simbola Židovskog naroda.

Konačna odluka o donaciji Končara Vukovaru past će krajem svibnja, za kada je i najavljena skupština ovoga društva.