na sastanku u splitu

Penava na pitanje o ostavci: Ne bih htio da ispadne da glumim princezu na zrnu graška. Rekao sam da sam spreman na sve

24.10.2019 u 12:06

Bionic
Reading

Gradonačelnici Splita i Vukovara Andro Krstulović Opara i Ivan Penava potpisali su Sporazum o prijateljstvu i suradnji između ovih dvaju gradova. Zasad nema najava toga što bi konkretno on mogao donijeti te se spominje eventualno obilježavanje 25. godišnjice dolaska Vlaka slobode u Split te klicanje Vukovaru tijekom govora Franje Tuđmana

'Trudit ćemo se dogodine napraviti ne samo ceremoniju, nego kvalitetan događaj u spomen na jedan od najljepših događaja u povijesti našeg grada', rekao je Krstulović Opara nakon potpisivanja sporazuma. 'Poveznica Slavonije i Dalmacije izuzetno je jaka, a službeno prijateljstvo s glavnim gradom Dalmacije izuzetno nam je bitno jer emocije i suradnja traju već dug niz godina', nadovezao se Penava.

'Povelja prijateljstva jako je bitna stvar, to nije nešto što nam je samo palo na pamet potpisati kako bismo imali nešto s čime bismo izašli pred javnost. Iza ovih potpisa je niz projekata i ljudskih sudbina u našim gradovima', dodao je Penava, spomenuvši svoju zamjenicu koja je kao dijete pobjegla iz ratnog pakla i osnovnu školu pohađala upravo u Splitu.

Vukovarskog gradonačelnika novinari su upitali o podršci predsjedničkoj kandidaturi Kolinde Grabar Kitarović, pa je kazao da je to jasno i glasno izrekao više puta, dok je dao zanimljiv odgovor na pitanje o unutarstranačkim odnosima u HDZ-u. Davor Ivo Stier nedavno ga je pohvalio kao 'pravi primjer patriotizma', pa je Penava upitan smatra li da bi Stier bio bolji izbor za šefa stranke od Andreja Plenkovića.

'O kolegi Davoru sve najbolje, on je vrhunski intelektualac i političar širokih svjetonazora, to je to. Nisam sklon u ovom trenutku vagati tko je bolji, radi se o poprilično relativnoj kategoriji: danas možete biti prvi, ali to je subjektivno, ne znači da će i sutra biti tako. Ljudi i okolnosti se mijenjaju. No mi smo jedna stranka i ovo nije pravi trenutak za kvalifikacije takve vrste', rekao je Penava.

  • +13
Ivan Penava i Andro Krstulović Opara potpisali sporazum o suradnji Vukovara i Splita Izvor: Cropix / Autor: Duje Klarić

Dodao je i da nije razgovarao s Plenkovićem nakon incidentne situacije u Gradskom vijeću Vukovara, vezane uz statut grada ispisan na ćirilici, a osvrnuo se i na Milorada Pupovca:

'Stavovi moje strane vrlo su jasno artikulirani, jednako kao i stavovi druge strane, samo što su oni često umotani u celofan. No kada se prođe kroz katalizator poput Vukovara, sve je kristalno jasno: nije to Zagreb da se sve može ušušuriti i upakirati. Zdravo društvo naprosto ne može istodobno imati spomenik četničkom vojvodi Vukašinu Šoškočaninu, a dva kilometra dalje bistu Blagi Zadri, to je naprosto notorna činjenica s kojom će se složiti 99 posto građana ove države. A mi to imamo. Svi se slažemo da to nije u redu, ali ja sam sklon više vjerovati djelima, nego riječima: riječ je jako lako prevaliti preko usta, a djela su ono što čini dužnosnike dužnosnicima i po čemu bi ih se trebalo mjeriti. Dok ne vidimo djela, meni i sve većem broju građana ove države ta upakiranost u raznorazne funkcije, primjerice predsjednika Odbora za ljudska prava i tako dalje, naprosto neće proći jer je u strašnoj koliziji s poviješću i porukama s terena', kazao je Penava.

Kazao je da osjeća podršku građana, dok mu je politički ambijent u državi i dalje 'maglovit i nejasan'. Tvrdi da će se to morati početi mijenjati ili će ambijent na koncu postati 'negostoljubiv i kancerogen', pa on u tome 'više neće moći obitavati'. Upitan znači li to da razmišlja o ostavci, odgovorio je:

'Ne bih htio da ispadne da sam neka razmažena osoba ili lik koji ima prohtjeve i glumi princezu na zrnu graška. Ovo su preozbiljne stvari, krucijalne za naše društvo i mladu državu, i rekao sam na tom tragu da sam spreman na sve. Ovo je možda jedna od najbenignijih stvari, slovo 'A' u abecedi hrvatske države i bez tog slova ja ne vidim kako je moguće ići dalje', zaključio je Penava.

Prethodno je, objavio je, sinoć i jutros imao sastanke s predstavnicima niza braniteljskih udruga sa splitskog i kaštelanskog područja, od kojih je dobio punu podršku.