pljušte optužbe

Gradonačelnik i šef Gradskog vijeća Splita ratuju dopisima, oporba traži ostavke

11.09.2019 u 14:26

Bionic
Reading

Gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara (HDZ) i predsjednik Gradskog vijeća Igor Stanišić (HGS) zaratili su službenim dopisima uoči dvije sjednice Gradskog vijeća koje bi se trebale održati idućeg ponedjeljka. Istodobno, oporba predvođena SDP-om optužuje Krstulovića Oparu da je neodgovoran i poziva ga da podnese ostavku

Dvije sjednice zakazane su na zahtjev oporbe predvođene SDP-om, koja je prikupila dovoljno potpisa gradskih vijećnika - uključujući nekoliko njih koji se smatraju dijelom vladajuće većine. Prva je posvećena stanju na odlagalištu Karepovac i problemima oko gospodarenja otpadom, a neposredni povod za njeno održavanje uhićenja su vodećih osoba iz gradske komunalne tvrtke Čistoća, dok je tema druge 'rasprava o stanju sigurnosti u Splitu', isprovocirana većim brojem incidenata tijekom turističke sezone.

No ni pet dana uoči njihovog održavanja nije poznato tko će na sjednicama zapravo govoriti: zatraženo je da se ondje pojave 'svi relevantni dionici iz javnog i civilnog sektora lokalne, županijske i državne razine koji djeluju na području Splita' - samo što ih nitko nije ni pozvao. Vijećnici se bune jer nisu u propisanom roku dobili materijale za sjednice i popis govornika, a gradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća javno se svađaju oko toga tko je uopće nadležan.

'Do današnjeg dana nisam zaprimio ni materijale, a ni obavijest o imenima izvjestitelja koji će nazočiti navedenim sjednicama. Podnositelji zahtjeva tematske rasprave o sigurnosti u Splitu zatražili su od mene da se pozovu svi relevantni dionici iz javnog i civilnog sektora lokalne, županijske i državne razine koji djeluju na području Splita. Da bih ih mogao pozvati, potrebno mi je da mi se dostave imena i prezimena istih', napisao je Stanišić u utorak u dopisu koji posjeduje tportal.

Dokument: "Dopis Igora Stanišića"
  • +3
Sjednica splitskog Gradskog vijeća Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

'Navedene sjednice sazvali ste sukladno traženju Kluba vijećnika SDP-a i ostalih potpisanih vijećnika u Gradskom vijeću Grada Splita. Klub vijećnika SDP-a s ostalim vijećnicima potpisnicima zahtjeva u svojim prijedlozima za tematske sjednice naveo je da predlažu predsjedniku Gradskog vijeća da pozove sve relevantne dionike iz javnog i civilnog sektora te su iste nabrojili u svom zahtjevu. Stoga Vam predlažem da kao predsjednik Gradskog vijeća na sjednicu pozovete nabrojene u zahtjevu predlagatelja, s obzirom na to da je zahtjev i upućen prema Vama. Na isti su način predlagatelji predložili, a Vi pozvali pojedine sudionike u raspravama na prethodnim tematskim sjednicama Gradskog vijeća', uzvratio je gradonačelnik Krstulović Opara u svom dopisu od srijede.

Dokument: "Dopis Andra Krstulovića Opare"

On nije bio dostupan za pojašnjenje ovog poteza, dok je Stanišić za tportal izjavio da ostaje pri svojim tvrdnjama - gradonačelnik zastupa Grad i treba sastaviti ili odobriti popis pozvanih govornika, a on im samo formalno upućuje dopise. Kako sada stvari stoje, splitski vijećnici u ponedjeljak neće imati s kime raspravljati, osim sami sa sobom.

'Gradonačelnik Andro Krstulović Opara još je jednom pokazao da ne može, ili ne želi, održavati ni hladni pogon u gradskoj upravi te ga s obzirom na pokazanu neodgovornost pozivam da konačno povuče barem jedan odgovoran potez prema Splitu i podnese ostavku', objavio je predsjednik splitskog SDP-a Goran Kotur, otvoreno optuživši Krstulovića Oparu za opstrukciju sjednica i 'stavljanje Splita na ignore'.

Do ponedjeljka i dviju zakazanih sjednica, ukoliko se uopće održe, sve strane će po svemu sudeći ostati pri svome.