KATOLIČKA CRKVA U 2011.

Pedofilija traži potpuno novi diskurs

  • Autor: Drago Pilsel
  • Zadnja izmjena 30.12.2011 12:01
  • Objavljeno 30.12.2011 u 12:01
Papa Benedikt XVI (10)

Papa Benedikt XVI (10)

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Pixell Agencije/Reuters

Afrika, Asiz, Berlin, Madrid, Zagreb i proglašenje blaženim pape Ivana Pavla II… Za Benedikta XVI i za Svetu Stolicu završava jedna godina puna važnih događaja, ali ipak označena pedofilskim skandalima

Godina, simbolično, završava prizorom masovne tučnjave svećenika i redovnika u Betlehemu kao dokaz karakterističnog i nepodnošljivog nedostatka sloge kako među kršćanima, tako i među pripadnicima drugih

vjera.

Teroristički napadi na crkve u Nigeriji ovog Božića još jednom su potvrdili da su kršćani u Africi i na Bliskom istoku i u 2011. bili najprogonjenija vjerska zajednica (žestoka su stradanja bila i kršćana u Egiptu i u Iraku). Glavni tajnik UN-a Ban Ki Moon i političari svih tabora osudili su taj čin, a papa Benedikt XVI govorio je o činu 'apsurdnog' nasilja koje 'neizbježno vodi do boli, uništenja i smrti': 'Samo poštovanje, pomirenje i ljubav mogu dovesti do mira'.

Dramatičnim božićnim apelom Papa i Sveta Stolica zaključuju jednu veoma sadržajnu godinu. U njoj je, podsjeća IKA, održano nekoliko važnih slavlja. Brojčano najveće slavlje bilo je 1. svibnja, kada je papa Ivan Pavao II (1978-2005) u Vatikanu proglašen blaženim. Milijun i pol ljudi prošlo je ispred lijesa novog blaženika. Sada brojni vjernici očekuju i njegovu kanonizaciju.

Hrvatska, Njemačka, Španjolska...

Među istaknute događaje 2011. spadaju i četiri Papina putovanja u inozemstvo. Pohodio je Benin u Africi, Njemačku, Hrvatsku i Španjolsku. Sudjelovanje na Svjetskom danu mladih u Madridu za Benedikta XVI bio je 'osnažujući doživljaj'. U svom godišnjem pregledu, Svjetski dan mladih Papa je nazvao 'lijekom protiv umora vjere'. Komentirajući Papinu godinu za Radio Vatikan, glasnogovornik Svete Stolice, o. Federico Lombardi, ističe Papinu brigu za potragu istine o čovjeku i Bogu te njegova zabrinutost zbog sve većeg utjecaja sekularizma i moralnog relativizma (o čemu je posebno govorio u Španjolskoj). Od kulturnih događaja valja istaknuti, kaže Lombardi, i objavljivanje drugog djela Benediktove kristologije ('Isus iz Nazareta II').

Pohodom Zagrebu i Hrvatskoj Papa je snažno ohrabrio kršćanske obitelji, a susret s mladima i njihova tišina i sabranosti pred oltarskim sakramentom (katolici vjeruju da je u posvećenoj hostiji sam Bog) na Trgu bana Jelačića i pred zagrebačkom katedralom obišla je svijet.

Pohod Njemačkoj bio je veliki događaj za njegovu domovinu. Uz vrlo dobar govor u Reichstagu, Benedikt XVI održao je i važno izlaganje u Regensburgu, gdje je nastavio svoje razmišljanje o odnosu između vjere i razuma, između religije i društva.

Ekumenski susret u Erfurtu i Papin pohod Lutherovu samostanu ocijenjen je veoma pozitivno, premda su pojedini protestanti očekivali i više. Na odlasku iz Freiburga, Papa je pohvalio međunarodnu zauzetost katolika na socijalnom i na karitativnom planu.

Bolno suočavanje sa seksualnim skandalima

Reuters

Reuters

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Još jedan važan događaj u 2011. svakako je međureligijski mirovni susret u Asizu. Papa Benedikt XVI u gradu sv. Franje okupio je vođe svih većih svjetskih religija, pozvavši ih na opredjeljenje za mir i na odbacivanje nasilja u ime Božje. Godina 2011. također je obilježena dijalogom sa Svećeničkim bratstvom sv. Pija X. Nakon dvije godine razgovora na razini stručnjaka, Vatikan je tradicionalistima jesenas na potpis predao 'doktrinarnu preambulu'. Poslije toga bilo je određenih reakcija, ali ujedinjenje s Rimom svih tradicionalista čini se još uvijek nemogućim jer neki tvrdolinijaši ne pokazuju nikakvu želju za tim.

A što ćemo sa zataškavanjem pedofilskih slučajeva i samih pedofila, što se pak i nastavlja, kako svjedoči uzavrela politička situacija u Irskoj gdje je premijer kazao da odnosi države i Crkve više nikada ne smiju biti isti jer su sadašnji skandalozni i apsolutno neprihvatljivi budući da vatikanski lobi i dalje viktimizira sirote i premlade žrtve seksualnih zlostavljanja? Jer, nemojmo se zavaravati, pedofilija je toliko veliki i težak grijeh da je inače mirotvoran Isus iz Nazareta za to tražio čak smrtnu kaznu: 'Ako tko na grijeh navede jednoga od ovih malenih što u me vjeruju, bolje bi mu bilo da mu objese o vrat mlinski kamen što ga okreće magare i da ga utope u dnu mora. Jao svijetu zbog sablazni!' (Mt 18, 6-7).

Da, i ove godine nastavljeno je bolno suočavanje sa skandalima seksualnog zlostavljanja. Najteže je bilo u Nizozemskoj i Belgiji. Zaključena je opsežna vatikanska istraga slučajeva u Irskoj gdje se otkrilo da i Vatikan i irski episkopat lažu javnost i zataškavaju istrage. Nakon toga uslijedilo je neuobičajeno oštro izvješće premijera Enda Kennyja kojim je napao Vatikan, da bi potom prekinuo i diplomatske odnose sa Svetom Stolicom, premjestivši veleposlanika iz Rima u Dublin. Podsjećamo na ono što smo ovdje pisali i na vehementnu i vrlo hrabru reakciju nadbiskupa Dublina Diarmuid Martin (jer je to po mišljenju ovoga novinara, najjača pojedinačna crkvena izjava tijekom protekle godine) koji je kazao: 'Ljut sam i posramljen zbog onih koji u irskoj Katoličkoj crkvi ili u Vatikanu sprečavaju zaštitu djece.'

Novi evangelizam

Nadbiskup Martin je kazao da u Vatikanu i irskoj crkvenoj hijerarhiji postoje grupe svećenika koje pokušavaju potkopati mjere za zaštitu djece od pedofila. Izjavio je da je impresioniran emocijama koje je premijer Kenny unio u govor u parlamentu kojim je osudio ponašanje irske Katoličke crkve.

'Razočaran sam. Što činiti kada postoje grupe u Vatikanu ili u Irskoj koje pokušavaju potkopati sve što je učinjeno ili ne žele shvatiti što je učinjeno?' rekao je nadbiskup Dublina dokazujući ono što smatram najvažnije za istaknuti glede Crkve u protekloj godini: da pedofilija traži potpuno novi diskurs.

Sljedeće godine, kako je planirano, papa Benedikt XVI planira dva putovanja u inozemstvo. U proljeće - vjerojatno od 23. do 28. ožujka - putuje na Kubu i u Meksiko, a u rujnu je u planu pohod u Libanon. U listopadu će se u Vatikanu održati redovita biskupska sinoda čija je tema 'Nova evangelizacija za prenošenje kršćanske vjere', nikako nova, dapače, potrošena i opterećena neinventivnošću i tradicionalizmom kao što je opterećen i sam pontifikat ovoga pape.

Bdijenje

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi