zastupnici u slobodnom govoru

Pavliček: Stožer će dovesti do kolektivnog ludila

15.10.2020 u 15:38

Bionic
Reading

Dio oporbenih zastupnika u četvrtak je opetovao tvrdnje o „stožeraciji“ hrvatskog društva, a Marijan Pavliček (Kub HS) ustvrdio je da će niz kontradiktornih odluka koje je donio Nacionalni stožer civilne zaštite „dovesti do kolektivnog ludila cijelog naroda“.

Korona postoji i ima posljedice, ali nema svrhe donositi odluke od danas do sutra, odluke koje se kasnije pobijaju, time će Stožer dovesti do kolektivnog ludila cijelog naroda, ustvrdio je Pavliček u saborskoj raspravi na slobodnu temu.

Stožeru koji je, kaže, trebao biti tijelo koje će zadržati hladnu glavu, a u šest mjeseci donio je niz kontradiktornih odluka, poručio je kako je vrijeme da se počnu donositi odluke koje imaju uporište u zdravom razumu.

Uz sve probleme, HDZ šalje Sabor na stanku

Stožer je počeo propisivati mjere kojih nema u zakonu, tvrdi Sandra Benčić (ZLK) koja kritizira najavu šefa HDZ-ova Kluba Branka Bačića da Sabor neće raditi iduća dva tjedna, jer je radio sedam tjedana „u komadu“, a i stanka je uobičajena.

Ove godine ništa nije uobičajeno, imamo Covid, pad BDP-a, raste samo broj nezaposlenih i zaraženih, kaže zastupnica i ističe kako je tu i „presedanski incident“ pred Banskim dvorima i nove mjere sigurnosti na Markovu trgu „koje opet donosi Vlada, a ne Sabor“ u čijoj je to nadležnosti.

Uz sve probleme koje imamo u društvu, među kojima je i 270.000 ljudi koji će se narednih mjeseci naći u blokadi, HDZ nas šalje kući, umjesto da raspravimo kako da Ovršni zakon bude bolji i kako da pomognemo građanima preživjeti zimu, kazala je.

Stjepo Bartulica (DP) problematizirao je činjenicu da je premijer odbacio oporbenu inicijativu za osnivanjem saborskog istražnog povjerenstva, koje bi utvrdilo utjecaje vlasti na neovisne istrage i procesuiranje slučajeva korupcije.

Uputio nas je na rasprave na saborskim odborima, no zašto onda HDZ i partneri već tri tjedna odgađaju raspravu o radu sudstva i DORH-a, upitao se zastupnik.

Premijer je jasno rekao da neće dozvoliti da se HDZ povezuje s korupcijskim aferama u vrijeme prije lokalnih izbora, uzvratila je Benčić.

I Miro Bulj (Most) ljuti se zbog najavljene stanke, HDZ-u poručuje neka raspravi zakone koje je on predložio, a ako nemaju svojih, neka raspišu izbore.  

Iskoristiti priliku, ugraditi dizala

Kad su pred nama najveća kriza i "stožerizacija" koji je smisao Sabora, raspustimo ga, imenujmo kralja, poručio je Bulj i optužio HDZ da „mete sve“, potkrepljujući to i podatkom da je u njegovoj Sinjskoj krajini u deset godina prepolovljen broj prvašića.

Silvano Hrelja (HSU) pozvao je da se iskoristi „renovacijski val EU-a“ i u zgrade bez dizala ugrade dizala kako stari, bolesni i osobe s invaliditetom ne bi bili zatočeni u svojim stanovima.

Između 40.000 i 50.000 građana zatočeno je u vlastitim stanovima, ovisno o pomoći drugih, život im je bez dizala skuplji, do njih teže dolaze hitna pomoć i serviseri, upozorio je Hrelja.