sjednica sabora

Jandroković se vratio u Sabor i odmah osudio nasilje na Markovom trgu, Grbin prozvao Penavu zbog izjava

14.10.2020 u 09:48

Bionic
Reading

Posljednji radni tjedan ove sjednice Sabora zastupnici su započeli slobodnim govorima, a jutros ih je pozdravio i predsjednik Sabora Gordan Jandroković, koji se nakon što je prebolio koronavirus vratio u parlament

Jandroković se na početku sjednice osvrnuo na pucnjavu koja se u ponedjeljak dogodila ispred Vlade. Osudio je nasilje i govor mržnje na društvenim mrežama, te ranjenom policajcu poželio brz oporavak.

Saborske zastupnike pozvao je da zajedno svakodnevno rade na suzbijanju mržnje, radikalizma i predrasuda koje mogu voditi nasilju.

'Pozivam vas da promičemo demokratsko društvo u duhu dijaloga, tolerancije i otvorenosti, koje počiva na međusobnom razumijevanju, uvažavanju razlika, jednakosti i poštivanju svakog čovjeka', kazao je Jandroković, koji je zahvalio i građanima koji su prvi pružili pomoć ranjenom policajcu.

Prvi je na redu za slobodan govor bio SDP-ov Peđa Grbin, kojemu je Jandroković odmah čestitiao na izboru za predsjednika stranke.

Grbin se pridružio željama za brzim ozdravljenjem policajcu koji je 'ranjen u bezumnom činu nasilja', a zahvalio se i svim policajcima i čuvarima koji čuvaju Vladu i Sabor. 'Samo je sreća u nesreći spriječila da ovaj čin nasilja nije završio gorim posljedicima', rekao je Grbin.

'U Hrvatskoj već duže vrijeme svedočimo slučajevima nasilja, na ulicama, trgovima, kafićima, stadionima. Izuzetno često iza nasilja stoji govor mržnje i glorificiranje nasilja. Svakog dana se nekog napada zbog nacionalne opredjeljenosti, spolne orijentacije... u društvu ne reagiramo, osim ponekad osudama. Neki zastupnici nasilje relativiziraju, pa i gradonačelnik Vukovara. Takvo relativiziranje ima za posljedicu stvaranje novih čina nasilja', rekao je Grbin.

Podržao je Jandrokovića u osudi nasilja, ali poručuje da to nije dobro. 'Ne možemo ostati samo na osudama. Moramo početi raditi konkretno. Barikade na Markovom trgu su samo pokušaj prezentacije da radimo nešto dobro. Mi štitimo samo jedan trg, a ovo se moglo dogoditi na Zrinjevcu, Jelačićevom trgu...', kazao je Grbin, dodavši da je Vlada zatvorila Markov trg za novinare i da ih pokušava spriječiti u obavljanju posla.

  • +19
Zagreb: Sjednica Sabora nastavljena je slobodnom raspravom zastupnika Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Ograde na Markovom trgu predsjednik Mosta Božo Petrov nazvao je 'rekacijom ranjene životinje.'

'Ako želimo Hrvatskoj dobro, moramo biti brutalno iskreni i postaviti pitanje čemu zgražanje i čuđenje. Zadnjih 30 godina ne sankcioniraju se zločini, a prevare i korupcija se ne sankcioniraju. I govoru mržnje postoji povod. Kakav smo model zadnjih 30 godina ponudili društvu. Ponudili smo model osobe koja se ne treba puno truditi već po mogućnosti biti otvorena za korupciju', rekao je Petrov.

'Mnogi mladi životu su u kušnjama, da li da odu odavde ili ne, da li da dignu ruku na nekoga ili ne, da li da se drogiraju... Zlo je šire nego ovo što se dogodilo i pred tim ne smijemo zatvarati oči', poručio je SDSS-ov Milorad Pupovac, kazavši da posebnu odgovornost imaju i zastupnici i to kako se oni ponašaju.

'Neki iz Sabora kažu da treba biti naoružan jer ima onih koji su klali i silovali. Kakve su to poruke? Drugi kažu treba razoriti institucije države. Nije li vrijeme da počnemo drugačije razmišljati?', upitao je Pupovac.

Da u fokus treba staviti uzroke ovog nasilja, smatra i Bojan Glavašević. Govoreći o onome što se dogodilo u ponedjeljak kaže da se problem ne može rješavati barikadama i 'do zuba oružjem načičkanim policajcima'.

'To je bio čin domaćeg terorizma, moramo stvari nazvati pravim imenom. To slijedi iz izjave Miline koji je rekao kako je napadač želio ući u vladu te da motivi nisu bili privatne prirode', rekao je Glavašević.