dodatan motiv

Pavić Šimetin: Potvrda nakon treće doze vrijedila bi neograničeno

  • Autor: V. B.
  • Zadnja izmjena 08.12.2021 20:44
  • Objavljeno 08.12.2021 u 20:44
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, komentirala je cjepiva i nuspojave

HALMED-u je prijavljeno 16 mediacijskih pogrešaka, što znači da je došlo do pogrešne primjene cjepiva. Primjerice za prvu dozu netko je dobio jednu vrstu cjepiva, a za drugu dozu drugu vrstu i to je onda bila pogreška. Danas je i EMA izdala preporuku gdje kaže da se mogu kombinirati prva i druga doza, ali i treća.

Pavić Šimetin kaže da se takva praksa kombiniranja cjepiva i prije primjenjivala.

Pogotovo kod osoba koje su razvile nuspojavu nekakvu na prvu dozu ili drugu pa se onda za treću dozu odnosno drugu dozu išlo svakako na drugo cjepivo. To cjepivo je moglo biti ako se radilo o glasničkom mRNA cjepivu isto tako ili glasničko, ali je mogao biti i vektorsko i obrnuto. Također moram reći da mi od kad smo počeli cijepiti booster dozu odnosno treću dozu svim građanima dajemo Pfizer, od nedavno i Modernu zato što su to jedina cjepiva koja su registrirana za tu treću dozu tako da zapravo to u praksi nije novost. Ono što se recimo u ovom priopćenju vidi da ima puno istraživanja gdje se nakon AstraZenece ili Johnsona kao druga ili teća doza daje glasnička mRNA cjepivo odnosno Pfizer ili Moderna i tu je pokazano da nema većih nuspojava', kazala je Pavić Šimetin za RTL.

Nakon prvog smrtnog slučaja od cjepiva u Hrvatskoj, Pavić Šimetin kaže kako misli da će odaziv za cijepljenje ostati isti.

'Nadamo se možda i poboljšan nego što je do sada. Ovaj polet koji imamo u cijepljenju u zadnjih pet ili šest tjedana svakako treba nastaviti. Naime, tu je jedan smrtni ishod koji je naravno tragičan i žao nam je svim zbog toga i izražavamo sućut obitelji, ipak treba staviti u odnos s 11 tisuća smrtnih ishoda koje smo imali do sada od COVID-a', istaknula je.

Odluka o trajanju COVID potvrda odgođena, a podsjetimo, trebala je biti donesena u prosincu gdje bi se valjanost potvrde smanjila s godinu dana na 9 mjeseci. Pavić Šimetin kaže kako se radi o odluci Europske komisije.

'Odluka je odgođena je za siječanj. Hrvatska je na takvo mišljenje dala svoje mišljenje, svoj stav kakav imamo, da potvrda treba trajati godinu dana, nakon druge doze, isto tako barem godinu dana nakon booster doze. Za booster dozu je puno jasnije stajalište. Za sada, to je da bi zapravo potvrda vrijedila neograničeno pa je to još jedan motiv za naše građana se cijepe s booster dozom', zaključila je Pavić Šimetin.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!