SASTANAK S PREDSJEDNICOM EK

Pavić: Prihvaćena je naša inicijativa da se iz europskih fondova insvestira u mjere demografske politike

30.07.2019 u 21:39

Bionic
Reading

U povodu posjete predsjednica Europske komisije Ursule von der Leye gost Teme dana HRT-a bio je ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić

Ministar se referirao na pohvalne riječi predsjednice Europske komisije o hrvatskom napretku, naglasivši da je njen dolazak veliko priznanje za Hrvatsku.

'Koliko je to bitno govori činjenica da će gospođa von der Leyen doći u Hrvatsku i 20. studenog kada će biti kongres Europske pučke stranke, tako da u prvih šest mjeseci otkako je izabrana, ona će dva puta biti u Hrvatskoj. Što dovoljno govori i o važnosti Hrvatske i kako smo se od zemlje koja je samo prije šest godina ušla, doveli do toga da ćemo voditi i predsjedati Europskom unijom sljedeće godine, rekao je Pavić.

Pavić je naglasio da se u razgovorima iskristaliziralo nekoliko tema. 'Prva je bila regionalni razvoj odnosno ravnomjerni razvoj cijele Europe, druga komponenta je završetak proračuna EU i treći je pitanje demografije. Zatražili smo partnerstvo i da se investiraju sredstva u demografske politike, koja muči i ostalih desetak zemalja EU i upravo ta naša inicijativa ušla je u program Vijeća i nadamo se da će ući i u program Europske komisije', rekao je Pavić.

Najavio je pojednostavljenje za povlačenje sredstava iz fondova EU. 'Svakako će biti pojednostavljenje procedura i sustava, da bude lakši korisnicima, želimo se ugledati na one najuspješnije neke lekcije koje smo naučili u apsorpciji fondova implementirati u sljedeće razdoblje. Ono što nam zasad slijedi za predsjedanje je velika prilika i velika čast da će Hrvatska imati priliku zatvarati proračun EU. Ono što nam je ključno je da zadržimo nacionalnu stopu financiranja', naglasio je.

Hrvatska treba predložiti dva kandidata za povjerenika Europske komisije do kraja kolovoza. Premijer Andrej Plenković ime će uputiti u sljedeća dva tjedna, rekao je Pavić. Spominju se Božinović, Marić, Šuica, a na pitanje bi li on prihvatio tu ulogu, uzvraća da ne želi odgovarati na hipotetska pitanja. Na premijeru, je kaže da odluči.

  • +13
Ursula von der Leyen i Andrej Plenković Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX