VISOKA GOŠĆA u banskim dvorima

Plenković s Ursulom von der Leyen o Spitzenkandidatima: Ne možemo se praviti da ne vidimo da je slon u sobi

30.07.2019 u 12:58

Bionic
Reading

'Jako sam zadovoljan da je nakon zahtjevnih pregovora konsenzualni stav europskih državnika bio da preporučimo Europskom parlamentu da izglasa povjerenje Ursuli von der Leyen kao novoj predsjednici Europske komisije. Čestitam joj još jednom na predstavljanju programa i ambicija za Europu u idućih pet godina, a što je dobilo većinsku podršku zastupnika u Europskom parlamentu. Posebno mi je drago da dolazi iz obitelji EPP-a', rekao je premijer Plenković u društvu visoke gošće u Banskim dvorima, najavljujući da će današnji susret iskoristiti kako bi joj predstavio specifičnosti koje su za Hrvatsku jako važne

Plenković je najavio da će Hrvatska, najmlađa po stažu u Europskoj uniji, pred kojom je predsjedanje Vijećem EU-a, dati svoj doprinos u realizaciji programa buduće Europske komisije i usvajanju višegodišnjeg financijskog okvira koji će jasno odrediti političke prioritete i razvoj Unije.

'Hrvatska još uvijek lovi korak u razvojnom smislu, ne samo sa starim članicama Unije nego i sa onima koji su ušle 2004. odnosno 2007. Jedna smo od zemalja koja traži da kroz konvergenciju - dakle, da polako dižemo naš stupanj razvoja, investicija, jačanja gospodarstva, socijalne uključenosti, kvalitete života naših građana - dođemo na razinu primjerenu onima koji su razvijeniji u okviru naše europske obitelji. Izrazit ćemo i naše ambicije prema ispunjavanju svih kriterija ulaska u schengenski prostor i predstaviti planove o strategiji uvođenja eura', najavio je Plenković.

Kroz hrvatsko predsjedanje Europskom unijom, kazao je premijer, nastojat će se završiti veliki procesi poput Brexita.

'Nastojat ćemo zajednički djelovati i po pitanju demografije, koje je za nas izrazito važno. Otprilika polovica članica EU ima negativan prirodni prirast. Premda znamo da je to nacionalna nadležnost, bilo bi sjajno kada bi europski građani osjetili da Europska unija pomaže u rješenju onoga što je ključno za naš opstanak kao država i naroda', rekao je Plenković, najavljujući da će se na konferenciji o budućnosti Europe u 2020. pokušati naći rješenja za prevladavanje aspekta koji se naziva eventualni demokratski deficit na razini EU-a.

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic

'Ne možemo se praviti da ne vidimo da je slon u sobi - taj slon je sustav preciziranja, jačanja i shvaćanja koncepta spitzenkandidata na europskim izborima, kako bismo iduće izbore za Europski parlament 2024. organizirali tako da baš sve političke grupacije znaju što on točno znači prije i poslije izbora', naglasio je premijer.

Istaknuo je i da će se za vrijeme hrvatskog predsjedanja, u svibnju 2020. održati sastanak na vrhu EU-a sa zemljama jugoistoka Europe, jer sve one žele - neke brže, a neke možda malo polaganije - prema Europi.

Von der Leyen: Hrvatska je uzor mnogima, odskače od drugih

Ursula von der Leyen rekla je da je Hrvatska model i uzor za mnoge druge zemlje te zahvalila premijeru Plenkoviću za potporu prilikom njezinog izbora za predsjednicu Europske komisije.

  • +13
Ursula von der Leyen i Andrej Plenković Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

'Hrvatska je najmlađa članica EU, ali doista izvanredna članica. Sljedeće godine vi ćete predsjedati Vijećem EU-a, a to pokazuje da je Hrvatska uistinu izvanredan primjer uspjeha u EU i znam da je vaša zemlja zapravo model i uzor za mnoge druge zemlje. Na tome vam iskreno čestitam. Andrej, osobno sam vam zahvalna na snažnoj potpori koju ste mi pružili prilikom izbora na mjesto predsjednice Europske komisije', kazala je Ursula von der Leyen.

Izrazila je 'veliko poštovanje prema trudu koji je Hrvatska uložila na putu prema cilju' priključenja schengenskoj zoni i europrostoru', poručujući da će biti uz Hrvatsku uz nastavak njezina puta koji uključujuje i dobivanje jednoglasne potpore članica EU-a.

Najavila je da će s predsjednikom hrvatske Vlade razgovarati o cijelom nizu važnih tema, poput pitanja sigurnosti - europskoj obrambenoj uniji i Frontexu - i inovacijama, a naravno i pitanju demografije.

'Znam kako izgledaju demografske promjene, ali mislim da one sadrže i mnogo prilika ako se s njima suočimo na ispravan način. Mnoge teme spadaju pod nacionalnu nadležnost, ali EU može pružiti veliku potporu. Za mnoge države u sjevernom dijelu svijeta doći će do velikih demografskih promjena, a ako mi kao Europa nađemo model, onda će taj model moći iskoristiti i ostatak svijeta', rekla je van der Leyen.

Dodala je da je važna tema i ravnoteža između poslovnog i obiteljskog života: 'Ako imamo odgovarajuću infrastrukturu za skrb o djeci, potporu za roditelje, onda taj dio može bolje funkcionirati'.

Iznimno joj je drago što je u Zagrebu među, kako je rekla, prijateljima koji se snažno zalažu da jaču Europu.

'Moj politički cilj je da napravimo novu ravnotežu u EU, između sjevera i juga, istoka i zapada, mlađih i starih članica. Svi znamo da neovisno o tome u kojoj se od tih kategorija nalazili, probleme možemo riješiti samo ako djelujemo zajedno', zaključila je Ursula von der Leyen.

  • +12
Ursula von der Leyen Izvor: Pixsell / Autor: Axel Heimken/DPA/PIXSELL

Iz Vlade su ranije najavili da će izabrana predsjednica Europske komisije s premijerom Andrejem Plenkovićem razgovarati o predsjedanju Hrvatske Europskom unijom, ulasku Hrvatske u schengenski prostor i europodručje, Višegodišnjem financijskom okviru te o drugim aktualnim temama.

Hrvatska je među prve tri zemlje koje posjećuje novoizabrana čelnica izvršnog tijela EU-a.

Iz Banskih dvora ističu kako je dolazak novoizabrane predsjednice EK u Hrvatsku, nakon njezinoga boravka u Poljskoj i Francuskoj, osobito značajan zbog uloge koju će Hrvatska imati 2020. kad će po prvi puta predsjedati Vijećem Europske unije.

Nakon upisivanja u Zlatnu knjigu i izjava za medije, slijede sastanci iza zatvorenih vrata u Banskim dvorima. Uz predsjednika Vlade, u izaslanstvu su potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman te ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Marko Pavić.

  • +16
Njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen u Hrvatskoj Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Krišto

Premijer Andrej Plenković izjavio je u nedjelju navečer u Dubrovniku kako je dolazak nove predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen u Hrvatsku značajan zbog percepcije javnosti o težini Hrvatske kao najnovije članice Europske unije koja će 2020. godine prvi put predsjedati Europskim vijećem.

"Nažalost, izbor glavnog kandidata Manfreda Webera je bio blokiran, ali smo na kraju uspjeli dobiti jako dobru kandidatkinju koja zna i posjećivala je Hrvatsku, u odličnim je odnosima s našim ministrom obrane Krstičevićem, a ima veliko iskustvo četiri mandata u njemačkoj vladi“, rekao je Plenković.

Ministar vanjskih poslova Goran Grlić Radman rekao je u subotu da Hrvatska "ne smije biti indiferentna prema tome, već da treba poentirati i reći da je Hrvatska u top tri zemlje EU-a".

On smatra da je posjet nove predsjednice Europske komisije, uz ostalo, i izraz poštovanja premijeru Andreju Plenkoviću, koji je bio pregovarač EPP-a u razgovorima o čelnim pozicijama Unije.