ministar rada

Pavić do kraja tjedna očekuje završetak pregovora o TKU za javne službe

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 20.11.2017 16:39
  • Objavljeno 20.11.2017 u 16:39
Marko Pavić

Marko Pavić

Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Ministar rada Marko Pavić u ponedjeljak je, nakon novog kruga pregovora Vlade i sindikata o Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za javne službe, istaknuo kako je ‘finalizirano’ pitanje naknade za prijevoz zaposlenika, dok za ostale detalje vjeruje da će ih dovršiti u idućem pregovaračkom sastanku, izrazivši nadu da će do kraja tjedna pregovori završiti, s obzirom da se bliži prosinac i obračun plaća za studeni

 U izjavi novinarima ministar Pavić je pojasnio kako je Vlada, što se tiče prijevoza, ponudila cjelovit paket te da se usuglašavaju još sitne pojedinosti, izrazivši uvjerenje da će u četvrtak u potpunosti usvojiti prijevoz i još ‘par stvari’ te cjelokupni konačni tekst TKU-a.

 ’Razgovarali smo i o osnovici plaća za javne službe i Vlada je izrazila stav da je povećanje plaće za 1,4 milijarde kuna za državne službenike i namještenike maksimum koji možemo podnijeti za sljedeću godinu, a koje još uključuje i povećanje od 2 posto za ovu godinu. Ostalo je još pitanje povlaštenih otpremnina koje je Vlada htjela otvoriti’, rekao je Pavić.

 Sa sindikatima je, dodao je, vrlo jasno iskomunicirano do kuda u Vladi mogu ići te im je, s obzirom da ovo nije dobro vrijeme za pregovore zbog izrade proračuna za 2018., predloženo da u svibnju počnu pregovori za osnovicu u 2019. godini,  kako bi se stigli ugovoriti svi financijski limiti koje izrađuje Ministarstvo financija.

 Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak izjavio je kako se približavaju usuglašavanju članka 66. TKU-a koji regulira pitanje naknade troškova prijevoza, ali da sindikalna strana još uvijek nije zadovoljna, pa stoga od Vlade očekuje da na idućem pregovaračkom sastanku izađe s boljom ponudom. 

  • +6
  • +3

Sva lica Marka Pavića

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

 Upitan koja je najveća točka prijepora, Topolnjak je rekao kako se radi o organiziranom prijevozu koji omogućuje radniku da dođe na posao te cijeni po prijeđenom kilometru. ‘To je najveći problem koji bismo htjeli riješiti povoljnije za radnike, ali Vlada u okviru svojih mogućnosti ima neke druge kriterije, no očekujem da ćemo ipak uspjeti postići dogovor’, kazao je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!