nije oklijevao

Partizanska priča ili čudo: Ukrajinac mitraljezom oborio rusku krstareću raketu

21.06.2024 u 19:32

Bionic
Reading

Ukrajinski vojnik oborio je krstareću raketu koristeći samo mitraljez, objavilo je Zapovjedništvo ukrajinskih zračnih snaga

Ukrajinski vojnik uspješno je oborio rusku krstareću raketu koristeći samo mitraljez, prema tvrdnjama ukrajinskih oružanih snaga, piše Business Insider.

Dogodilo se to iznad kijevske regije tijekom masovnog ruskog zračnog bombardiranja u noći 12. lipnja, priopćilo je u četvrtak Zapovjedništvo ukrajinskih zračnih snaga.

Business Insider nije mogao neovisno potvrditi tu tvrdnju.

Kada je stigla dojava o bombardiranju, 'preko radija su nam rekli da je naša meta blizu', rekao je vojnik, identificiran kao Serhij.

Nije oklijevao otvoriti vatru

'Sekundu kasnije, vidjeli smo neprijateljski projektil kako ide prema Vasilkivu', nastavio je, misleći na mali grad otprilike 10 milja južno od Kijeva. Rekao je da nije oklijevao otvoriti vatru, dodajući: 'Nakon što sam pucao iz mitraljeza, vidio sam da je projektil počeo skrenuti s kursa i spuštati se.'

Serhij, bivši civilni liječnik koji koristi nadimak Dr. Mom, rekao je da je povjerovao da je oborio projektil tek nakon što je vidio ostatke na tlu.

Stručnjaci koji ispituju slične prethodne tvrdnje rekli su Sinéadu Bakeru iz Business Insidera da su takvi podvizi iznimno teški.

I sam Serhij priznao je da je navodno obaranje bilo vrlo teško postići, ali je rekao da je njegov osjećaj odgovornosti učinio 'nemoguće mogućim', prema prijevodu Novog glasa Ukrajine.

Rusija ispalila salvu projektila

Službeni ukrajinski izvještaj o bombardiranju te noći navodi da je Rusija ispalila salvu od šest projektila — uključujući najmanje četiri krstareće rakete — i poslala 24 bespilotne letjelice Šahid, pri čemu su oborene sve osim jedne rakete.

Jedinice protuzračne obrane raspoređene su u više ukrajinskih regija, uključujući Kijev, rekli su dužnosnici.

Ukrajinske nedavno obnovljene zalihe protuzračnih projektila koje je isporučio SAD bile su ključne u odbijanju napada, izvijestio je tada The New York Times.