stalker 5.0

Ukrajina dronovima rastjerala rusku flotu, hoće li ovime napasti Kerčki most?

18.06.2024 u 11:22

Bionic
Reading

Ukrajinska vojska pomorskim je dronovima praktički otjerala rusku Crnomorsku flotu s Krima u Novorosijsk te je nekoliko puta uspješno gađala Kerčki (Krimski) most, a sada je predstavljen novi pomorski dron koji je privukao pažnju na Crnomorskom sigurnosnom forumu 2024. (Black Sea Security Forum) održanom u Odesi

Pomorski dron Stalker 5.0 višenamjensko je plovilo koje se može koristiti za izviđanje i patroliranje morskim i riječnim graničnim područjima, dovoženje vode, hrane, vojne opreme i drugog tereta raspoređenim snagama, ali se može koristiti i za ono što je privuklo najviše pažnje, a to je nanošenje izravne štete pretvaranjem u dron kamikazu.

U takvoj konfiguraciji može nositi 150 kilograma eksploziva.

Dugačak je pet, širok 1,2 metra te opremljen benzinskim motorom sa 60 konjskih snaga koji ga ubrzava do maksimalne brzine od 75 km/h (40 čvorova), uz krstareću brzinu od 55 km/h (30 čvorova) i domet od 600 kilometara. Opremljen je sustavom za videokomunikaciju i upravljanje koji koristi satelitski sustav Starlink. Cijena jednog primjerka je 60.000 eura.

Tijekom nešto više od dvije godine od ruske invazije na Ukrajinu napadnuta je zemlja koristila pomorske dronove u više desetaka napada na ruske vojne brodove i tankere te na Kerčki most. Ukrajinska vojska ima više tipova takvih dronova, a zbog učestalih napada i velikih šteta na brodovima i objektima, kombiniranih s raketnim napadima na zapovjedništvo Crnomorske flote u Sevastopolju, Rusi su se morali povući s većinom svojih pomorskih snaga u udaljeniji i sigurniji, iako ne potpuno siguran, Novorosijsk, jer nemaju konkretno rješenje za obranu.

  • +4
Ilustrativna galerija/Ukrajinski pomorski dron Izvor: Profimedia / Autor: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Kada bi točno Stalker 5.0 trebao ući u upotrebu, nije poznato, no može se očekivati da će se Ukrajinci pohvaliti bude li imao uspjeha. Nije to ni najbrži ni najmoćniji ukrajinski dron, ali prednost mu je svakako niska cijena. Za usporedbu, glavni tip pomorskog drona koji Ukrajinci koriste je Magura V5, a on ima slične gabarite, ali može nositi 320 kilograma tereta i domet mu je veći od 830 kilometara.

No, za razliku od 60.000 eura, koliko košta Stalker 5.0, dron Magura je četiri puta skuplji - oko 250.000 eura. Cijena svakako predstavlja značajan faktor u zemlji koja se već godinama brani od znatno moćnijeg agresora i preživljava najviše zahvaljujući isporukama naoružanja i druge tehnike od zapadnih saveznika. Zato se može očekivati da će se Stalker vrlo brzo u većem broju naći u upotrebi protiv ruskih ciljeva, a neki komentatori na internetu već zazivaju da se njime krene u masovniji napad na Kerčki most.