SKANDALOZNA ODLUKA

Parlamentarci BiH povećali plaće, a zemlja u krizi

26.03.2010 u 16:06

Bionic
Reading

U jeku financijske krize koja potresa Bosnu i Hercegovinu zastupnici u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH izglasali su zakon o povećanju svojih plaća i drugih naknada kojega mediji u petak ocjenjuju 'skandaloznim' i 'sramnim'

'Malo je cijela jedna novina da bi se prepričale sve privilegije koje su federalne vlasti sebi priskrbile ovim zakonom te opisao njihov cinizam i bezobrazluk prema građanima ove zemlje', piše 'Dnevni avaz'.

Prijedlog zakona o plaća i naknadama i tijelima vlasti Federacije BiH, o kojemu je Dom naroda raspravljao u četvrtak, a treba ga još potvrditi ili odbaciti Zastupnički dom, iznenada je dopunjen amandmanom zastupnika Mike Lešića iz Narodne stranke radom za boljitak (NSRZB), koju vode braća Lijanovići. Amandman je tako predvidio da svaki zastupnik kada mu istekne mandat, a ima 50 godina života i 20 godina radnog staža, može ići u mirovinu koja neće biti manja od 2100 konveribilnih maraka (oko tisuću eura).

Prijedlog zakona i bez toga je predvidio različite privilegije za zastupnike čija bi mjesečna primanja bila i veća od pet tisuća KM (oko dvije i pol tisuće eura). Lešićev prijedlog izazvao je burne polemike među zastupnicima pri čemu je oporbena Socijaldemokratska partija (SDP) inzistirala da se takvi prijedlozi nipošto ne usvajaju.

Vlada Federacije BiH Lešićev amandman je odbacila pa će konačnu riječ o njemu dati Zastupnički dom Parlamenta FBiH. Slične privilegije kakve pokušavaju izboriti zastupnici u Federaciji BiH parlamentarci na državnoj razini imaju odavno, što je također stalna meta kritika javnosti i medija s obzirom na iznimno loše stanje javnih financija u državi.

Prema dostupnim pokazateljima Agencije za statistiku BiH, prosječna mirovina u toj državi ne prelazi iznos od 350 KM (manje od 180 eura). Prosječna plaća je pak nešto manja od 790 KM (oko 400 eura). Sindikalna košarica za prosječnu četveročlanu obitelj koja podrazumijeva samo najnužnije potrebe stoji oko 1650 KM iz čega proistječe da ona i pod uvjetom da rade oba roditelja jedna može sastaviti kraj s krajem. Stopa nezaposlenosti u BiH veća je od 40 posto, a više od pola milijuna radno sposobnih stanovnika te zemlje trenutačno traži posao bez izgleda da ga uskoro i pronađe. Samo tijekom 2009. godine bez radnih mjesta u BiH ostalo je oko 70 tisuća ljudi.