prigovor radi neregularnosti

Paragin HSP 1861. prozvao DIP: Neka se rezultati izbora za Sabor ponište

17.07.2020 u 17:57

Bionic
Reading

Hrvatska stranka prava (HSP) 1861. prozvala je u petak Državno izborno povjerenstvo (DIP) da je, unatoč tome što nije riješilo prigovor te stranke "radi neregularnosti i neustavnosti", izborne rezultate proglasilo službenim i u skladu s Ustavom i zakonom

Iz DIP-a su pak uputili na odluku Ustavnog suda koji je odbio zahtjev HSP 1861. za provođenje nadzora nad ustavnošću i zakonitošću izbora za Sabor.

Sud u obrazloženju navodi da mu je na daljnje postupanje DIP 15. srpnja proslijedio podnesak HSP 1861. pod nazivom "prigovor radi neregularnosti i neustavnosti provedenih izbora za zastupnike u Sabor 4. i 5. srpnja".

Ta politička stranka, naime, smatra da su nedavni izbori za Sabor neregularni i neustavni jer Sabor ni pred njih "nije izmijenio Zakon o izbornim jedinicama (…) tako da čak osam od deset jedinica znatno odstupa po broju birača više od zakonski dopuštenih granica (…) i kao posljedicu ima protuustavnu nejednakost birača i zastupnika pred zakonom, jer se u nekim izbornim jedinicama osvaja zastupnički mandat sa znatno manjim brojem glasova od drugih izbornih jedinica, što je protivno odredbi čl. 14. st. 2. Ustava".

HSP 1861. predlaže da se rezultati izbora za Sabor ponište i ne raspisuju novi sve dok Hrvatski sabor ne izmjeni i dopuni Zakon o izbornim jedinicama na način da se uskladi sa odredbom čl. 39. st. 1. i 2. Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor.

Smatra i kako je odluka o raspisivanju izbora, kao i njihova provedba u uvjetima pandemije koronavirusa protuustavna i protivna članku 59. Ustava jer je rizik od moguće štete dokidanjem izolacije kao zdravstvene zaštite od zarazne bolesti za birače i cjelokupno stanovništvo veći od koristi koja bi se postigla konstituiranjem novog saziva Hrvatskog sabora.

Ustavni sud je pak utvrdio da u konkretnom slučaju HSP 1861. nije dokazala da je eventualno odstupanje u broju birača po pojedinim općim izbornim jedinicama izravno i neposredno utjecalo na izborni rezultat, odnosno da je dovelo do različitih izbornih rezultata u situaciji kad bi svi ostali elementi izbornog sustava bili odnosno ostali isti.

Iz istih razloga Sud utvrđuje i da stranka Dobroslava Parage nije dokazala da je činjenica što su izbori raspisani i održani za vrijeme trajanja pandemije COVID-19 utjecala na rezultate izbora.