AFERA ILI NERAD

Zašto bi Vresk zapravo mogao odletjeti iz DIP-a?

28.12.2016 u 16:58

Bionic
Reading

Hrvatski sabor, odnosno njegov Odbor za izbor i imenovanja tek će se u idućoj godini, nakon 15. siječnja kada počinje redovna parlamentarna sezona, baviti predmetom Josipa Vreska, člana Državnog izbornog povjerenstva (DIP) čije je razrješenje, zbog navodnog priznanja da je primao mito u slučaju Hypo, ljetos zatražila stranka HSP-1861.

Potvrdio je to Hini Ante Sanader (HDZ), predsjednik Odbora koji je od Povjerenstva zatražio i dobio očitovanje ispunjava liVresk dužnosti sukladno zakonu i poslovniku DIP-a.

'Predmet će na dnevni red Odbora nakon pauze u radu Sabora', najavio je Sanader koji kaže da se još nije upoznao s očitovanjem, jer ga je Povjerenstvo Odboru poslalo 16. prosinca, dan nakon što su zastupnici otišli na redovan zimski odmor.

DIP: poslali smo očitovanje

Da je očitovanje poslano Odboru Hini je potvrdio DIP, koji pritom nije iznio puno pojedinosti o njegovu sadržaju, a ono što je naveo zapravo potvrđuje od ranije poznate činjenice.

'DIP je 16. prosinca uputio očitovanje Odboru o tome da Vresk, član Povjerenstva od 18. svibnja 2016. ne sudjeluje na sjednicama Povjerenstva, u donošenju njegovih odluka i obavljanju svih ostalih poslova iz djelokruga Povjerenstva', rečeno je Hini.

'Uz navedeno očitovanje Odboru je proslijeđena medicinska dokumentacija koju je Povjerenstvu dostavio Vresk', naveo je DIP upućujući da je za sva daljnja pitanja oko Vreskove dužnosti 'adresa' Sabor, odnosno Odbor.

Paraga ponovno jaše

S kronologijom Vreskova slučaja članovi Odbora za izbor i imenovanja detaljno su upoznati početkom prosinca, kada je pred njih stigao predmet koji je Saboru, odnosno Odboru proslijedio Ustavni sud na čiju je adresu DIP 16. kolovoza poslao upućeni mu zahtjev HSP-1861. da razriješi Vreska. DIP se tada obratio Ustavnom sudu, jer je Sabor u tom trenutku bio raspušten, a slijedili su novi izbori.

Priča je zapravo krenula u kolovozu kad je stranka Dobroslava Parage poslala DIP-u zahtjev da razriješi Vreska, ponukana informacijom iz medija da je 2014. na sudu u Klagenfurtu navodno priznao da je od Hypo banke primio 210.000 eura mita.

DIP se proglasio nenadležnim, pa predmet proslijedio Ustavnom sudu, uz opasku da ga je Vresk izvjestio da zbog bolesti ne može obavljati dužnost člana Povjerenstva, pa ne sudjeluje na sjednicama.

Nije obavezan otvoriti bolovanje niti podnijeti medicinsku dokumentaciju?!

Po onom što se čulo na Odboru, prepiska Povjerenstva i Suda završila je odgovorom predsjednika DIP-a Branka Hrvatina da Vresk u radu DIP-a ne sudjeluje od 18. svibnja, da je telefonski izvjestio Povjerenstvo da zbog bolesti ne može dolaziti na sjednice, te da član DIP-a, kao državni dužnosnik, nije bio obavezan otvoriti bolovanje, niti je o tome bio dužan podnijeti medicinsku dokumentaciju.

Odbor je nakon svega zaključio da mu u tom trenutku jedino preostaje obratiti se Hrvatinu i zatražiti da odgovori ispunjava li Vresk svoje dužnosti sukladno zakonu i poslovniku tog tijela, odnosno dolazi li na sjednice, priprema li akte itd.

Koje će korake Odbor poduzeti nakon što se njegovi članovi upoznaju s očitovanjem Povjerenstva tek će se vidjeti, no već kod inicijalne rasprave o predmetu Vresk oporba je držala da je manevarski prostor Odbora vrlo sužen, jer nema pravomoćne presude u slučaju Hypo, a članovi Odbora nisu mjerodavni ulaziti u medicinsko polje.