SIMBOL OTPORA

Parada ponosa u Sarajevu: LGBTQ zajednica založila se i za Palestinu

22.06.2024 u 20:19

Bionic
Reading

Više stotina sudionika Parade ponosa BiH u Sarajevu pozvali su u subotu na zaustavljanje nasilja prema LGBTIQ grupaciji u toj zemlji te izrazili potporu Palestini koja je za njih simbol otpora.

“Ovo je prosvjed", "Ovo je ponos", "Free, free Palestine", uzvikivali su sudionici Povorke ponosa u središtu Sarajeva koju prate jake policijske snage. Uz zastave koje simboliziraju ovu društvenu zajednicu, istaknuli su i zastave Palestine.

Peti put zaredom članovi LGBTIQ skupina, aktivisti, kao i pojedini političari solidarizirali su se s ovom marginaliziranom društvenom skupinom.

“Želimo poslati poruku da se zaustavi nasilje nad LGBTQI osobama, ali i svim drugim marginaliziranim skupinama u bosanskohercegovačkom društvu jer mi nažalost gajimo kulturu nasilja", rekla je za medije članica Organizacijskog odbora Parade ponosa BiH Anisa Pračić Šehić.

Njihovo ovogodišnje okupljanje održava se pod motom ‘Volim da se ne bojim’.

  • +30
Povorka ponosa u Sarajevu Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut/PIXSELL

Uoči ovogodišnje Parade ponosa jedan od vodećih dužnosnika najveće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Haris Zahiragić je rekao kako je LGBTIQ populacija nenormalna, a njihovo ponašanje devijantno.

Zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice Duška Jurišić, koja je i članica Naše stranke, pozvala je SDA da se ogradi od istupa potpredsjednika Zahiraghića.

Na pročelju Goethe instituta u Sarajevu prije osam dana ispisane su uvredljive poruke prema pripadnicima LGBTIQ skupine nakon što je u tim prostorijama održana izložba posvećena njihovim pravima.