VAŽNA PORUKA

Papa Franjo: 'Glavne žrtve ljudske pohlepe su slabi i ranjivi, najviše djeca koju proždiru rat, siromaštvo i nepravda'

24.12.2022 u 21:59

Bionic
Reading

Papa Franjo je u subotu na Badnjak, aludirajući na rat u Ukrajini i druge sukobe, poručio katolicima da su pohlepa i glad za moći toliko jaki da neki žele 'čak i svoje susjede pojesti'

Na proslavi desetog Božića u svome pontifikatu, Franjo je vodio svečanu božićnu misu u bazilici svetog Petra. Kao i posljednjih nekoliko mjeseci, zbog bolesti koljena nije mogao dugo stajati, pa je misu umjesto njega na oltaru najveće kršćanske crkve služio kardinal.

Sjedeći kraj oltara, Franjo se u propovijedi bavio temom pohlepe i konzumerizma, zamolivši ljude da gledaju dalje od trošenja novca koji je zasjenio slavlje i da misle na one koji pate zbog rata i siromaštva. 'Muškarci i žene na našemu svijetu zbog gladi za bogatstvom i moći jedu čak i svoje susjede, braću i sestre', kazao je. 'Koliko smo ratova već vidjeli! A gdje se sve, čak i danas, prema ljudskom dostojanstvu i slobodi odnosi s prijezirom!' dodao je.

Otkad je Rusija u veljači napala svoga susjeda, Franjo je u gotovo svakom svom javnom istupu govorio protiv rata, najmanje dvaput tjedno, osuđujući, kako kaže, 'zvjerstva i ničime izazvanu agresiju'. U subotu navečer nije izrijekom spomenuo Ukrajinu. 'Kao i uvijek, glavne žrtve ljudske pohlepe su slabi i ranjivi', rekao je Papa, osudivši 'halapljivost za novcem, moći i užicima'. 'Najviše od svega mislim na djecu koju proždiru rat, siromaštvo i nepravda', istaknuo je spomenuvši i 'nerođenu, siromašnu i zaboravljenu djecu'.

Ranije ovaj mjesec, Franjo je ljude pozvao da potroše manje novca na božićna slavlja i poklone te da razliku pošalju Ukrajincima kako bi im se pomoglo da prežive zimu.