rušenje bih

Palmer: Svi koji se priključe Dodiku riskiraju američke sankcije

22.02.2020 u 12:03

Bionic
Reading

Posebni predstavnik State Departmenta za zapadni Balkan Matthew Palmer izjavio je kako svi koji se budu priključili blokadi institucija BiH riskiraju sankcije SAD-a kakve su već nametnute srpskom lideru iz te zemlje Miloradu Dodiku te da se neće dopustiti paraliza državne vlasti

„Gospodin Dodik se i ranije ponašao na način koji je nedosljedan i nespojiv s Daytonskim sporazumom i on je zbog toga bio predmet američkih sankcija. Svatko tko se pridruži protudaytonskim stavovima riskira pokretanje takvog odgovora Sjedinjenih Država“, rekao je Palmer u intervju za Glas Amerike.

Ovaj dužnosnik State Departmenta reagirao je na posljednju krizu u BiH nastalu nakon odluke Ustavnoga suda BiH o poljoprivrednom zemljištu u Republici Srpskoj što tamošnje vlasti odbijaju te su srpski dužnosnici započeli s blokadom rada državnih institucija.

Dodik je već pet godina na "crnoj listi" osoba kojima je zabranjen ulazak u SAD i zamrznuta imovina, a prije nekoliko dana američki veleposlanik u BiH Eric Gordon Nelson je poručio Dodiku kako bi mogle uslijediti i nove američke sankcije ukoliko se nastavi s blokadom državnih institucija. Palmer je poteze vlasti RS-a ocijenio ozbiljnom prijetnjom, te poručio kako Dodiku neće biti dopušten nastavak blokada.

„Svi moramo biti jasni, međunarodna zajednica kolektivno mora jasno staviti do znanja, da je to neprihvatljivo i da neće biti dopušteno da to opstane“, istaknuo je američki diplomat upitan o Dodikovim čestim opstrukcijama. Palmer je rekao kako Republika Srpska mora razumijeti da potezi srpskih vlasti sa sobom nose rizike i štetu europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine.

Palmer je kritizirao i odluke Europskoga vijeća koje ranije nije otvorilo pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom što je po njemu poslalo i lošu poruku cijeloj regiji zapadnog Balkana. Pri tome je dodao kako bi obnavljanje europske perspektive u regiji zapadnog Balkana predstavljala 'alternativa etničkom nacionalizmu i da je Europa ta alternativa'. „U tom izboru i u tom napretku, oni će imati partnera u Sjedinjenim Državama“, istaknuo je Palmer.