neustavnost suda

Pakistanski sud poništio smrtnu kaznu bivšem premijeru Musharrafu

13.01.2020 u 14:45

Bionic
Reading

Pakistanski sud poništio je u ponedjeljak smrtnu kaznu dosuđenu u odsutnosti bivšem predsjedniku i generalu Pervezu Musharrafu uz obrazloženje da je posebni sud koji je proveo postupak i izrekao kaznu neustavan, objavio je sudski izvor

'Podnošenje tužbe, uspostava suda, izbor tužitelja bili su protuzakoniti ... Cijeli sudski postupak poništava se', izjavio je državni odvjetnik Ishtiaq Khan koji zastupa vladu pred Visokim sudom u Lahoreu.

Sud sada može odrediti novo suđenje bivšem šefu državu koji je optužen i za druga kaznena djela, među ostalim i za ubojstvo bivše pakistanske premijerke Benazir Bhutto te istaknutog plemenskog vođe jugozapadne pakistanske pokrajine Balučistan.

Posebni sud 17. prosinca osudio je, u odsutnosti, Musharrafa na smrt 'zbog visoke izdaje' jer je uveo izvanredno stanje u zemlji 2007. godine.

Okrutni izrazi korišteni u presudi 'bude li pronađen mrtav, njegovo truplo bit će odvučeno do Islamabada i ondje visjeti tri dana', izazvali su oštru polemiku u zemlji i gnjev vojske koja je vladala Pakistanom polovicu povijesti te zemlje otkako je stekla neovisnost.

Takva presuda je 'neustavna, protivna etici i nezakonita je', rekao je glavni državni odvjetnik Anwar Mansoor Khan, kojega je imenovala vlada.

Pervez Musharraf živi u egzilu u Dubaju odakle je video snimkom iz bolničkog kreveta komentirao presudu. Vrlo slab i govoreći s mukom Musharraf je rekao da je sudska presuda protiv njega motivirana 'osobnom odmazdom'.

Musharraf je bio središnji akter pakistanske politike otkako je na vlast došao državnim udarom bez prolijevanja krvi u listopadu 1999. U lipnju 2001. proglasio se predsjednikom i pobijedio 2002. na spornom referendumu.

Suočen s islamističkim terorizmom u ime obrane nacionalnog jedinstva ukinuo je ustav 2007., čemu se usprotivio Vrhovni sud. Svrgnut je 2008.

Musharraf je smatran umjerenim muslimanom, pio je viski i bio ključan saveznik Sjedinjenih Država u 'ratu protiv terorizma' nakon atentata 11. rujna. Izbjegao je najmanje tri pokušaja ubojstva koje je planirala teroristička mreža Al Kaida u devet godina njegova mandata.