SVIJET U SEDAM DANA

Pakistanski premijer rasprodaje bivole, ruske djevojke ostaju bez balova, a Dansku trese nezapamćen skandal

23.09.2018 u 09:21

Bionic
Reading

Što je to Bling Brexit? Deutsche Bank seli se iz Londona. Krešući troškove pakistanske vlade, novi premijer Imran Khan prodaje na dražbi 102 službena automobila i – osam bivola. Djevojkama ruskih tajkuna u Londonu propadaju balovi na kojima se uvode u društvo jer gosti iz Rusije ne mogu dobiti britanske vize. Predsjednik najveće danske banke dao ostavku zbog 'najvećeg pranja novca u europskoj povijesti'. O zanimljivim i važnim događajima u svijetu čitajte u tjednom pregledu Davorke Grenac

Deutsche Bank AG je investicijska banka i financijski servis nazočan u 58 zemalja u Europi, Amerikama i Aziji. Prema ukupnoj imovini od tisuću i pol milijardi eura, sedamnaesta je na svijetu, pa ni Britancima prošlog ponedjeljka nije bilo svejedno kada je njemački bankovni div najavio povlačenje 75 posto od 600 milijardi eura kapitala iz Londona u Frankfurt, koliko Financial Times procjenjuje da će ga Deutsche Bank vratiti kući nakon izlaska Britanije iz Europske unije sljedeće godine.

Prema neimenovanom izvoru, piše Reuters, Europska središnja banka kao glavni europski financijski supervizor pritišće banke iz zemalja EU-a da prebacuju aktivnosti investicijskog bankarstva iz Londona na kontinent, pa je i ta najnovija najava dio priče o brakorazvodnoj parnici zvanoj Brexit.

U tom svjetlu ni neformalni sastanak šefova država ili vlada EU-a u Salzburgu 19. i 20., na kojemu se osim unutarnje sigurnosti i migracija raspravljalo o Brexitu, nije nimalo ugodan za premijerku Theresu May u situaciji u kojoj šest mjeseci prije izlaska iz Unije 29. ožujka 2019., Unija njezin plan raskida vidi kao prijetnju, napredak pregovora EU-a i Britanije jedva je vidljiv, a kod kuće se susreće sa sve žešćom nervozom zbog napuštanja bloka. Čelnici EU-a također ne uzimaju u obzir zahtjev britanskih pregovarača za mekom granicom s Irskom.

'Dopustite da podsjetim kako nam je svima u interesu ograničiti štetu uzrokovanu Brexitom. Nažalost, scenarij bez dogovora još je moguć', izjavio je uoči samita Donald Tusk.

Tusk nije bio daleko od istine jer su nakon Salzburga neizvjesni sporazum nazvali Blind Brexit (Slijepi Brexit).

U svakom slučaju, britanska se policija priprema za sve scenarije ukoliko ne dođe do dogovora i spremna je mobilizirati 7000 novih ljudi. Današnja policija inače ima 21.000 manje pripadnika svojih snaga nego 2011., kada je jedan njihov pripadnik ubio građanina Marka Duggana u Tottenhamu, što je izazvalo tragične nerede koji su se proširili i izmakli kontroli u desetak ostalih gradova uz petoro mrtvih, opljačkane trgovine, spaljene javne ustanove i stotine uništenih policijskih vozila.

Kad smo već kod Otoka, novo istraživanje ICM-a, kompanije za istraživanje javnog mijenja u suradnji sa 60 građanskih udruga, otkriva 'šokantno nepovjerenje Britanaca prema vladi i frustriranost njezinim postupanjem prema imigraciji u zadnje dvije godine', riječi su Jill Rutter, direktorice Strategije za britansku budućnost, dobrotvorne udruge za obrazovanje javnosti o jednakosti i raznolikosti, ljudskim pravima i društvenoj uključenosti. Samo 15 posto građana smatra da vlada i ministri po tom pitanju postupaju kompetentno i pravedno, četvrtina ih vjeruje da zastupnici nikada ne govore istinu o imigraciji i da migranti nisu ispravno integrirani, četrdeset posto ih smatra da je britanska kultura potkopana multikulturalizmom, a polovica građana želi smanjenje broja niskokvalificiranih radnika koji u Veliku Britaniju dolaze iz EU-a.

  • +10
Polovica građana Britanije želi smanjenje broja niskokvalificiranih radnika koji dolaze iz EU-a, a četvrtina smatra da migranti nisu ispravno integrirani Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Kada smo pregled događaja već započeli bankama, evo i jedne paprene priče iz Kopenhagena. Izvršni direktor Danske Bank, Thomas Borgen, najveće banke u Danskoj s pet milijuna malih klijenata, prošle srijede podnio je ostavku nakon što je istraga otkrila pranje 200 milijardi eura iz Rusije i bivših ruskih republika kroz malu podružnicu Danske Bank u Estoniji. Neki to već smatraju najvećim skandalom zbog pranja novca u europskoj povijesti.

Samo što je prošle nedjelje održao inauguracijski govor novi pakistanski premijer Imran Khan ozbiljno je krenuo u izvršenje predizbornih obećanja. Jedno od njih je oštro kresanje troškova pakistanske vlade te je prošlog ponedjeljka dao na dražbu 102 službena luksuzna automobila, uglavnom BMW-e i Mercedese, od kojih je 27 otporno na metke. Tomu treba dodati prodaju četiri vladina helikoptera i – osam bivola. Khanov prethodnik – bivši premijer Navaz Šarif u tri mandata – držao ih je unutar premijerske rezidencije zbog 'gastronomskih potreba' (jogurt od bivoljeg mlijeka, vjerujte, prava je delicija). Bivoli se moraju prodati jer ih Navaz Šarif nema više gdje držati, s obzirom na to da od ovoga srpnja služi desetogodišnju kaznu zatvora zbog korupcije.

  • +6
Imran Khan Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Samog Imrana Khana, nekadašnju zvijezdu kriketa, ranije poznatog plejboja i bogatog čovjeka, neki kritiziraju što na posao dolazi helikopterom, no on se pravda objašnjenjem da je to brži, sigurniji i jeftiniji način prijevoza nego da ga kroz gust promet Islamabada stalno prati zaštitarska kolona automobila.

'Ponizio je sebe, nas i Trumpa', reagirala je poljska senatorica Barbara Zdrojewska na prijedlog predsjednika Andrzeja Dude za vrijeme njegova prošlotjednog posjeta Bijeloj kući da se u Poljskoj podigne američka vojna baza i nazove Fort Trump.

'Razumijem to da je Duda želio iskoristiti Trumpovu taštinu, ali to je mogao spomenuti u privatnom razgovoru, onako u šali. Ovako, izgovoriti takvo što na službenoj konferenciji za novinare pred polovinom svijeta, prilično je jadno', komentirala je Zdrojewska. Inače, u Poljskoj se već neko vrijeme raspravlja o takvoj vojnoj bazi kao osiguranju od moguće ruske agresije, pa je njihova vlada, prema pisanju New York Timesa, navodno spremna izdvojiti dvije milijarde dolara za to. No vojna baza je jedno, a nazvati je prema trenutnom američkom predsjedniku, koji se bavio gradnjom nebodera, kasina i golf igrališta, ipak je nešto drugo.

P.S. Djevojke ruskih bogatuna s londonskom adresom imaju problem. Svake godine, nekako u ovo doba, počinju raskošni balovi na kojima se tajkunske mezimice u dugim bijelim haljinama i s cvijećem u kosi službeno uvode u društvo. Na događaj iz Rusije obično stiže gomila rodbine, prijatelja i poslovnih pajdaša njihovih roditelja. Ali ne i ove godine, jer ne mogu dobiti britansku vizu. Naime, nakon trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegove kćeri Britanci su pooštrili vizni režim i konačno su se dosjetili zamrznuti britansku imovinu svim Rusima koji ne mogu dokazati njezino podrijetlo. Pa, eto, ni za naknadni oprez nije kasno.