'leave means leave'

Pristaše Brexita pokrenuli kampanju protiv planova Therese May

18.09.2018 u 11:50

Bionic
Reading

Zagovaratelji Brexita koji su za potpuni raskid s Europskom unijom pokrenuli su nacionalnu kampanju kojom će pokušati prisiliti britansku premijerku Theresu May da odbaci svoje prijedloge izlaka iz Unije

Ujedinjeno Kraljevstvo napušta Europsku uniju 29. ožujka, ali je još uvijek podijeljeno zbog neslaganja oko Brexita. Pristaše članstva u EU pozivaju na još jedan referendum, dok brojni zagovaratelji Brexita smatraju da je May daleko preslaba u pregovorima o "razvodu".

Skupina koja zagovora potpuni raskid, 'Leave Means Leave', objavila je oglase u 30 regionalnih novina u cijeloj Britaniji u kojima odbacuje premijerkin plan, tzv. Chequers.

"Ponovno smo pokrenuli kampanju o izlasku i ništa nas neće zaustaviti u uvjeravanju premijerke da odbaci Chequers i provede potpuni Brexit", rekao je potpredsjednik skupine Richard Tice.

"Leave Means Leave surađivat će sa što više ljudi unutar cijele zemlje kako bi osiguralo da se "projekt straha" raspadne i otkriju ekonomske koristi brexita", dodao je.

Prijedlozi Therese May, nazvani prema seoskoj kući premijerke u kojoj se o njima raspravljalo u srpnju, predviđaju slobodnu trgovinu s Europskom unijom i usvajanje zajedničkog pravilnika kojim bi se ona regulirala.

Pristaše potpunog Brexita smatraju da će to dovesti do toga da se odluke važne za Britaniju donose u Bruxellesu.