prosvjedi

Pakistanska vojska će 'do kraja' biti uz narod Kašmira

06.08.2019 u 13:33

Bionic
Reading

Zapovjednik pakistanske vojske rekao je u utorak da će oružane snage 'do kraja' biti uz stanovnike Kašmira, nakon što je glavna suparnica Indija ukinula autonomiju svog dijela te sporne regije

'Pakistanska vojska čvrsto stoji uz narod Kašmira do kraja njihove pravedne borbe', rekao je general Qamar Javed Bajwa nakon sastanka s vrhovnim zapovjednicima u gradu Rawalpindiju.

'Spremni smo i učinit ćemo što god bude potrebno da ispunimo svoje obveze po tom pitanju', dodao je general ne iznoseći pojedinosti.

Kako bi povećala kontrolu nad tim većinski muslimanskim područjem, hinduistička indijska vlada u ponedjeljak je ukinula ustavnu autonomiju savezne države Džamu i Kašmir, područje koje je dug niz godina uzrok sukoba sa susjednim Pakistanom.

Odluka je objavljena nekoliko sati nakon što su vlasti u Kašmiru, na koji Pakistan također polaže prava, uvele totalnu blokadu telekomunikacija i uhitile tamošnje čelnike, uključujući dva bivša premijera.

Teritorij Kašmira već je dva dana bez telekomunikacija nakon što je Indija prekinula televizijske, telefonske i internetske veze kako bi spriječila organiziranje prosvjeda.

  • +7
Indija ukinula poseban status Kašmiru Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Napetosti u Kašmiru rastu od petka kada su indijski dužnosnici upozorili na moguće militantne napada pakistanskih skupina. Pakistan je odbio takve navode, no tisuće zabrinutih Indijaca napustile su regiju tijekom vikenda.

Naoružana policija se u gradu Srinagaru nalazi na svakih nekoliko stotina metara, a zabrana okupljanja za više od četiri osobe na javnim mjestima nastavila se u utorak.

Obrazovne ustanove i većina trgovina u stambenim četvrtima su zatvorene.