JEDAN SASTANAK NEDOVOLJAN

Pahorove zamisli u četiri oka s Jadrankom Kosor

30.07.2009 u 23:28

Bionic
Reading

Slovenski premijer Borut Pahor rekao je u četvrtak kako bi se na sutrašnjem sastanku s hrvatskom premijerkom mogao učiniti korak naprijed iako drži da jedan sastanak neće biti dostatan za rješenje graničnog pitanja i deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om

LJUBLJANA - Na konferenciji za novinare nakon redovite sjednice vlade, koja je čak deset sati raspravljala o gospodarskim mjerama i proračunskim nacrtima za iduće dvije godine, Pahor je rekao da će u Trakošćan, gdje će se sastati s Jadrankom Kosor, donijeti i neke "svoje zamisli" o tome kako naprijed iz sadašnjeg stanja.

Te će zamisli iznijeti premijerki Kosor na jednosatnu uvodnu sastanku u "četiri oka", rekao je i dodao: "Želim prodiskutirati s hrvatskom premijerkom."

I Jadranka Kosor je u četvrtak na sjednici vlade u Zagrebu optimisično govorila o sutrašnjem sastanku za koji vjeruje da će "biti nov početak u hrvatsko-slovenskim odnosima.

Pahor je, međutim, u izjavi novinarima upozorio da za otvoreno granično pitanje i deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora neće biti dostatan jedan sastanak te da treba "više diskretne diplomacije" nego dosad u kontaktima na nižim razinama. I to "ne zato da se stvari skrivaju od javnosti nego zato što se tako više postiže nego obostranom bučnom retorikom", objasnio je Pahor.

Uspjeh tihe diplomacije pokazao se i u prijašnjoj posredničkoj ulozi Ollija Rehna, ustvrdio je Pahor, koji računa da bi Europska komisija bila spremna "i dalje" sudjelovati u pregovorima koje treba pridonijeti rješenju prihvatljivu objema zemljama, uz poštovanje nacionalnih interesa obiju strana, kako bi se na kraju tog procesa "obje strane osjećale kao pobjednici".

"Treba ocijeniti mogućnosti kako u razmjerno kratku vremenu posti dobro rješenje za Sloveniju i Hrtvatsku, pa tako i za proces širenja Europske unije na zapadni Balkan. Te mogućnosti postoje", rekao je Pahor, dodavši da će za to biti potrebna politička volja i pristanak na kompromis.