agenda svijet

Pahor o hrvatsko-slovenskom graničnom sporu: Pokušali smo to riješiti međusobno, uzalud. Ne vidim drukčije rješenje od ovog

28.11.2022 u 20:24

Bionic
Reading

Slovenski predsjednik dao je intervju za emisiju HRT-a Agenda svijet, koja će se moći vidjeti u srijedu u 20 sati na Četvrtom programu. Iz njegova razgovora s Dankom Družijanićem, HRT je večeras izdvojio dio u kojem Borut Pahor govori o hrvatsko-slovenskom graničnom sporu

'Iskreno ne mislim da će jednom u budućnosti granica biti drukčije određena od one određene arbitražnom presudom jer ne vidim drukčije rješenje. Pokušali smo to riješiti međusobno, ali uzalud', kazao je Pahor za HRT.

Dodao je da je bilo politički vrlo mudro što unatoč tomu što Hrvatska nije priznala arbitražnu odluku, Slovenija nije blokirala širenje šengenskog prostora ili eurozone.

Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajač / CROPIX

'Iznimno je važno nastaviti tradiciju izvrsnih odnosa koji su započeli prihvaćanjem, odnosno potpisivanjem arbitražnog sporazuma. Zasigurno znate da su se do studenoga 2009. godine, kada je s predsjednicokm Kosor potpisan sporazum u Stockholmu, između Slovenije i Hrvatske 18 godina događali razni incidenti, pa i sigurnosni. Nakon potpisa tog sporazuma, bez obzira na sudbinu odluka vezanih uz arbitražni ugovor, ti incidenti su nestali', rekao je Pahor u intervju za Agendu.

  • +6
Zoran Milanović i Borut Pahor posjetili Muzej suvremene umjetnosti Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

Podsjetimo, slovenski predsjednik na odlasku susreo se u ponedjeljak s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem, premijerom Andrejom Plenkovićem i s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem. Plenković je prilikom susreta s Pahorom zahvalio na potpori Slovenije ulasku Hrvatske u europodručje i šengenski prostor, priopćeno je iz vlade.

Borut Pahor boravi u posjetu Hrvatskoj, svom posljednjem službenom putovanju u ulozi slovenskog predsjednika.

"Premijer Plenković je zahvalio na potpori Slovenije ulasku Hrvatske u europodručje i šengenski prostor, čime se ostvaruju dva strateška cilja vlade. Izvijestio je i o planovima Hrvatske vezano uz proširenje kapaciteta LNG terminala na Krku, istaknuvši kako Hrvatska ostaje otvorena za buduću suradnju sa Slovenijom", stoji u priopćenju.

Šef vlade je istaknuo odlične odnose dviju država koje ostvaruju značajnu gospodarsku suradnju, a posebice raduje veliki broj slovenskih turista na hrvatskoj obali.

Predsjednik Pahor naglasio je kako je uvijek nastojao poticati pozitivnu atmosferu u međudržavnim odnosima te je na istome zahvalio i premijeru Plenkoviću.

Sastanak Gordana Jandrokovića i Boruta Pahora Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Izrazio je uvjerenje u daljnji razvoj bilateralnih odnosa te čestitao Hrvatskoj na skorom ulasku u europodručje i šengen, ocijenivši to kao dva velika postignuća. Zaključio je da je na korist i Hrvatske i Slovenije da se i dalje grade i razvijaju dobrosusjedski odnosi.

Pahor je ranije na sastanku sa svojim domaćinom, predsjednikom Zoranom Milanovićem, rekao da nije slučajno što je došao u Hrvatsku u svoj posljednji posjet nekoj zemlji kao slovenski predsjednik i da je, od svih susjeda, upravo Hrvatskoj "pridavao najveću pozornost".

  • +3
Milanović i Pahor Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Iz Ureda predsjednika RH priopćili su da su Milanović i Pahor u ponedjeljak navečer posjetili zagrebački Muzej suvremene umjetnosti (MSU).

U cilju potvrde odlične kulturne suradnje dviju država, predsjednici Milanović i Pahor sa suradnicima prisustvovali su programu kojeg je u Muzeju priredilo slovensko Veleposlanstvo u Zagrebu.

  • +3
Slovenski predsjednik Borut Pahor stigao u službeni posjet na Pantovčak Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek