bilateralni susret

[FOTO] Jandroković primio Pahora i zahvalio slovenskoj strani na potpori hrvatskom ulasku u eurozonu

28.11.2022 u 14:36

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio je slovenskog predsjednika na odlasku Boruta Pahora, a razgovarali su o energetici, ratu u Ukrajini, gospodarskoj suradnji, priopćio je u ponedjeljak Hrvatski sabor

Jandroković i Pahor prisjetili su se međusobne suradnje, uključujući i razdoblje deblokade hrvatskih pristupnih pregovora za članstvo u Europskoj uniji. Razgovarali su o gospodarskoj suradnji, energetici, ratu u Ukrajini.

Robna razmjena, kao i broj turista u stalnom su porastu. Slovenija je treći vanjskotrgovinski partner Hrvatskoj i druga zemlja po broju turističkih dolazaka. Trideset posto sveukupnih hrvatskih ulaganja investira se u Sloveniju, što ju čini najpoželjnijim tržištem za hrvatske ulagače, ističe se u priopćenju.

Jandroković je rekao Pahoru kako se LNG terminal na Krku pokazao vrijednim alternativnim pravcem opskrbe plinom prema srednjoj i jugoistočnoj Europi, a obojica su pohvalili suradnju po pitanju rada NE Krško.

Sastanak Gordana Jandrokovića i Boruta Pahora Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Pozvali su na europsko jedinstvo i solidarnost u odgovorima na geopolitičke i geoekonomske izazove koje donosi ruska agresija na Ukrajinu. Smatraju da uz pomoć Ukrajini, treba pomoći i zemljama jugoistočne Europe na putu prema eurointegraciji, dodaje se u priopćenju. 

Jandroković je zahvalio slovenskoj strani na potpori hrvatskom ulasku u eurozonu i poručio da očekuje daljnju podršku Slovenije za punopravno članstvo u šengenskom prostoru te u OECD-u.