KRIZNI NAMET

Padne li zakon država će građanima vratiti novac

01.08.2009 u 08:28

Bionic
Reading

Ako zakon o kriznom porezu padne na Ustavnom sudu, novac će vratiti onaj tko ga je i uzeo, poručili su jučer iz Ministarstva financija na najavu predsjednika Stjepana Mesića da bi se i Zakon o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke mogao naći pred Ustavnim sudom.

Naime, sve plaće, mirovine i ostali primici veći od 3000 kuna u neto iznosu koji građanima budu isplaćeni od današnjeg dana pa sve do 31. prosinca 2010. bit će oporezovani “kriznim” nametom od dva ili četiri posto.

Brojne nedoumice pa i onu da je riječ o nepravednoj retrogradnoj primjeni zakona i na plaće iz srpnja odbacili su jučer u Ministarstvu financija uz pojašnjenje da je riječ o zakonu ograničenog trajanja koji vrlo jasno propisuje da vrijedi za sve isplate u navedenom razdoblju. Tako primjerice plaće i mirovine iz prosinca 2010. koje će biti isplaćene u siječnju 2011. neće biti oporezovane kriznim nametom.

- U zakonu je sve jasno rečeno. Oporezuju se plaće, mirovine, drugi dohodak i dividende, a ostalo pa i povrat poreza ne - poručili su jučer iz Ministarstva financija, prenosi Jutarnji list.

Obveznik obračunavanja i plaćanja kriznog nameta je isplatitelj dohotka ili mirovine, a oporezuju se svi primici od jednog isplatitelja. Drugim riječima, ako netko od dva različita isplatitelja dobije dva primanja od po 2500 kuna ona neće biti oporezovana, međutim ako dobije 5000 kuna od jednog isplatitelja, čak i u dva dijela, neće izbjeći plaćanje kriznog nameta.

U nadležnom ministarstvu ne boje se zlouporaba jer tvrde kako je riječ o rijetkim slučajevima u kojima građani dobivaju više isplata od različitih uplatitelja, a pritom se ne misli na tvrtke koje su na bilo koji način povezane. Jednako tako, ne boje se niti porezne evazije odnosno isplate plaća na “ruke”.

- Tko god pokuša bilo kakve zlouporabe može očekivati sankcije - tvrde u ministarstvu.

Premda građane zbog višeg PDV-a od 23 posto danas u trgovinama ne bi trebale dočekati više cijene, na svim računima koje izdaju trgovci i ugostitelji mora biti istaknuta veća stopa PDV-a.

Zbog brzog donošenja i primjene novog zakona u Poreznoj upravi najavljuju razumijevanje za sve obveznike PDV-a kojima će dozvoliti prilagodbu još nekoliko dana. U Ministarstvu financija pritom tvrde da komplikacija na koje upozoravaju poduzetnici nema za sve one koji ne dižu cijene.

U slučaju bilo kakvih nejasnoća tvrtke mogu pojašnjenja naći na web stranici Porezne uprave i na njihovom besplatnom telefonu.