ŠPIJUNI BEZ NADZORA

Pada najdugovječniji europski vođa?

10.07.2013 u 13:52

Bionic
Reading

Bivši čelnik euroskupine Jean-Claude Juncker, koji je ujedno rekorder među premijerima država članica EU-a po duljini mandata, mogao bi u srijedu podnijeti ostavku zbog špijunskog skandala u svom Luksemburgu, javlja EUobserver

Juncker bi se trebao pojaviti na sastanku istražnog povjerenstva luksemburškog parlamenta u 14 sati, gdje će odgovarati na optužbe utemeljene na 'zapovjednoj odgovornosti' u slučaju tamošnje obavještajne službe (Service de renseignement de l'Etat luxembourgeois - SREL), koja je trenutačno pod istragom zbog nezakonitog nadzora, korupcije i afere s ukradenim automobilima.

'Ovo je jedan od mojih posljednjih nastupa na sadašnjoj funkciji', rekao je 58-godišnji Juncker tijekom vikenda u Esch-sur-Alzetteu, nakon što je izgubio podršku koalicijskih partnera socijaldemokrata.

Njegovo povlačenje dolazi nakon što je parlamentarnom istragom zaključeno da Juncker mora preuzeti 'političku odgovornost' za obavještajnu agenciju.

On tvrdi da nije znao za mutne poslove, ali je kao premijer u konačnici odgovoran za sva državna tijela.

Umjesto da vodi računa o tome što rade domaći obavještajci, Juncker je previše vremena provodio u Bruxellesu, tvrde njegovi kritičari.

Juncker već više od 30 godina radi u luksemburškoj vladi, gdje je prvo bio ministar financija, a posljednjih 18 godina premijer.

Bio je na čelu euroskupine, koordinacije ministara financija država članica eurozone od njezina osnutka 2005. do siječnja ove godine, kada je palicu predao nizozemskom ministru financija Jeroenu Dijsselbloemu.

S obzirom na financijsko spašavanje Grčke, Irske, Portugala i Španjolske, Juncker je posljednje tri godine bio prilično zauzet predsjedanjem brojnim, rijetko cjelonoćnim sastancima euroskupine i ministarskim telekonferencijama.

Euroskupinu je napustio kako bi se 'fokusirao na nacionalne dužnosti' i pripremio za izbore koji će se održati 2014. Ako se raspadne njegova vladajuća koalicija, prijevremeni izbori mogli bi se održati već u listopadu ove godine.