ČEŠKI PREMIJER TOPOLANEK:

Pad vlade neće utjecati na rad predsjedništva EU-a

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 25.03.2009 11:48
  • Objavljeno 25.03.2009 u 11:46
Jose Manuel Barroso i Mirek Topolanek

Jose Manuel Barroso i Mirek Topolanek

Izvor: Reuters / Autor: -

Pad češke vlade neće imati utjecaj na predsjedavanje zemlje Europskom unijom, rekao je u srijedu pred Europskim parlamentom dosadašnji češki premijer Mirek Topolanek, kojemu je u utorak izglasano nepovjerenje

'Žalosno je da je socijaldemokratska oporba pokušala minirati predsjedanje, ali ipak se nadam da će ono biti uspješno', dodao je. Prijedlog za izglasavanje nepovjerenja dobio je od članova donjeg doma parlamenta stotinu i jedan potreban glas, zahvaljujući potpori četvorice bivših zastupnika vladajuće koalicije koji su postali nezavisni zastupnici.

Češki premijer Topolanek odmah je izjavio kako će podnijeti ostavku u skladu sa češkim ustavom, ali on može ostati na toj funkciji kako bi rješavao tekuće poslove do kraja češkog predsjedništva. Predsjednik Europskog parlamenta Hans-Gert Poettering također je rekao na sjednici u Strasbourgu da pad češke vlade ne bi trebao utjecati na rad predsjedništva.

'Moramo ohrabriti predsjedništvo kako bi se nastavio proces ratifikacije Lisabonskog ugovora', dodao je.
Češka još uvijek nije završila proces ratifikacije tog teksta budući da se o njemu još nije izjasnio gornji dom parlamenta.

Kako se doznaje iz izvora češkog Senata, on bi mogao raspravljati o Lisabonskom ugovoru u travnju. Dio zastupnika Senata želio bi da se o tekstu raspravlja već na ovoj sjednici koja počinje u četvrtak.

Nekoliko vođa političkih skupina u EP-u izrazilo je strah za sudbinu Lisabonskog ugovora.
'Lisabonski ugovor u teškoj je situaciji. To je zaista problem', rekao je potpredsjednik Zelenih u EP-u Daniel Cohn-Bendit. 'Proces ratifikacije mora se nastaviti', smatra šef skupine socijalista Nijemac Martin Schulz.
Topolanek je izgubio svaki način pritiska na Senat svoje zemlje. "To bi moglo značiti završetak procesa ratifikacije", rekao je njemački zastupnik Elmar Brok.

'Predsjednik Vaclav Klaus dobio je svoju bitku protiv Europe', komentirao je. 'Europi u doba krize treba snažno predsjedništvo. Dakle, vlada koja predsjeda EU-om i koja je izgubila povjerenje ne može preuzeti vodstvo', dodao je čelnik EPP-a Francuz Joseph Daul.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi